UTRIKES Den bulgariska nationella organisationen BNS firade under lördagen sitt 20-årsjubileum.

Lördagen den 25 september anordnades en sammankomst i Bulgariens huvudstad Sofia. Denna hölls av Bulgariska nationella unionen (BNS), en nationalistisk organisation som under lång tid bedrivit verksamhet i landet. Det som firades var att det gått 20 år sedan organisationen bildades.

På plats fanns meningsfränder från andra länder i Europa, bland annat från Nordiska motståndsrörelsens svenska gren. Under firandet överlämnades en gratulation från Motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg av nästeschefen Pär Sjögren till Zvezdomir Andronov och Plamen Dimitrov från BNS.

Under firandet presenterades även en 20-årsbok, där organisationens historia fram till nutid skildras.

Vann förbudsrättegång

Tidigare i år kunde Nordfront rapportera om att BNS vunnit dubbla segrar mot det politiska etablissemanget i Bulgarien. Bakgrunden är att organisationen genom sin aktivism, exempelvis den årliga minnesmarschen för general Christo Lukov, retat upp judisk makt-rörelsen till den grad att tydliga krav förts fram om att Lukovmarschen måste förbjudas.

Därför har Lukovmarschen stött på hinder. År 2020 fick man enbart tillstånd för en stillastående manifestation och år 2021 fick BNS information om att en provokation, som man undvek, planerades vid demonstrationens början. Även en förbudsprocess mot BNS inleddes, och gällande förbud och hindrande av Lukovmarschen segrade man alltså.

Den tidigare nämnde aktivisten Plamen Dimitrov har vid två tillfällen medverkat i Radio Nordfront, där han i februari 2020 berättade om Lukovmarschen och senare i oktober var med i sändning när förbudsrättegången diskuterades.