NORRBOTTEN. I det ”Nya Sverige” som Socialdemokraterna och Miljöpartiet skapat i Luleå är bussöverfall en del i vardagen för bussförare och passagerare.

Antalet överfall på LLT:s bussar i Luleå har ökat lavinartat. Nu måste beväpnade vakter sättas in för att minska våldsbrotten.

— Vi lever med en hotbild, säger bussföraren Arne Lundberg.

Samhällets ”utveckling” går just nu mycket fort. På bara mindre än två år har antalet bussöverfall i Luleå ökat från ett i månaden till ett varannan dag. Alltså en ökning med tusentals procent.

— Man slåss ganska våldsamt på bussarna. Man använder tillhyggen. Man slåss med varandra och går också på andra passagerare och våra förare.

I de flesta fallen handlar det om narkotikapåverkade personer som inte vill betala för sig eller är irriterade över något annat, säger LLT:s trafikchef Stefan von Below.

Att anlita vaktbolag blir naturligtvis dyrt, men det blir de fredliga passagerarna som får betala.

Som Fjällsjö Nyheter tidigare rapporterat är samhällsutvecklingen en kassako för de privatägda vaktbolagen. I ett nyårslöfte lovar greve-ägda Securitas att stödja regeringens politik.

Nu återstår att se om det kommer att fungera att bemöta våld med våld på bussarna i Luleå, eller om den bakomliggande politiken måste ändras.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-03-31 18:00