En tjuv hade åkt runt mellan gårdarna i Nävlinge och stulit för hundratusentals kronor. Efter att ha hållit utkik på kvällarna lyckades två av ortsborna ta tjuven på bar gärning.  Nu har de själva blivit ”brottslingar” och tjuven ett ”offer”. 

Sedan flera veckor har bybor Nävlinge i Skåne utsatts för omfattande stölder. Verktyg, diesel, koppar, till och med stuprör, har stulits i vartannat. En av Nävlingeborna fick hela sin verkstad länsad.

”Den var helt tömd på morgonen. Verktyg, svetsar och motorsågar för hundratusentals kronor var borta”, säger Nävlingebon till Norra Skåne.

Ortsborna tröttnade och började hålla utkik efter okända människor. En kväll, 10 juni, kunde man se en okänd bil köra upp mot en gård. När gårdsägaren anlände fick han se tjuven linda upp en kopparkabel med bultsax. Gårdsägaren, tillsammans med ytterligare en person, grep tjuven och band fast honom till händer och fötter. Därefter ringde man polisen.

Några dagar senare anlände uniformerad polis och ett filmteam till gården och grep männen som hade utsatts för stölderna. Man gjorde även en husrannsakan i gårdsägarens hem. De båda männen häktades i en vecka men släpptes i torsdags.

Männen väntar nu troligtvis åtal för grov misshandel och olaga frihetsberövande. De hade under tillfället misshandlat mannen, som fick besöka sjukhus, och åklagaren hävdar att detta inte skedde i anslutning till något brott. Tjuven som stulit av byborna har varken utsatts för husrannsakan eller blivit misstänkt för brott, något som minst sagt har retat upp ortsborna. En av dem säger till Norra Skåne att ”det är så man kokar” och att om polisen velat förhindra att det bildas ett medborgargarde, genom att frihetsberöva två ortsbor, så har man nu endast förvärrat situationen.

”Vi blir så illa tvungna att ta saken i egna händer när polisen inte gör det. Ska våra skattepengar läggas på en poliskår som inte är intresserad av att hjälpa oss?”  säger Nävlingebon.

”Skulle fler saker hända här ute, tror jag inte vi ringer polisen. ”

Relaterade artiklar från Norra Skåne:

Otryggheten är stor

Misstänkt tjuv låg på sjukhus flera dagar 

Bybor grep tjuv -blev själva häktade

 


  • Publicerad:
    2012-06-24 14:08