VALET2022 Annie Lööf föredrar en regering ledd av Magdalena Andersson (S) framför en med Ulf Kristersson (M) som statsminister. Men en stor del av Centerpartiet håller inte med och kritiserar nu partiledaren öppet.

Centerledaren Annie Lööf förbereder sig för ett fördjupat samarbete med Socialdemokraterna, vars regeringsbildning man passivt stött sedan valet 2018.

I en intervju med Dagens Nyheter (DN) säger Lööf att hon föredrar en regering ledd av Magdalena Andersson (S) framför en som leds av Ulf Kristersson (M).

— Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har en mycket mer öppen hållning till samarbete. Hon kan tänka sig att samarbeta med alla utom SD. Det är precis den öppenhet och ledarskap som man behöver ha som statsminister, säger Annie Lööf till DN.

Men inom Centerpartiet tycks det finnas en inflytelserik falang som fortfarande vill se en borgerlig regering. En av kritikerna till partiledarens tydliga ställningstagande för fortsatt S-regim efter valet är Cuf:s första vice ordförande Caroline von Seth. På Twitter skriver hon att ”det gör ont” när hon ser Lööfs utspel om vilken regering som är bäst.

— Både jag och Cuf är starkt kritiska till att man redan innan valet öppnar upp en specifik regering överlag. Och kanske framför allt i en regering med Socialdemokraterna, man har ju gått till val på att vara ett självständigt liberalt, borgerligt parti som efter valet ska se var vi bäst kan få igenom vår politik, säger hon i en kommentar till DN.

von Seth anser att det rimligaste vore att invänta valresultatet innan man tar ställning till vilken regering som är bäst.

— Att säga att ett visst partis regering är att föredra tycker jag går emot vad man har sagt tidigare. Sedan är det väldigt tråkigt, tycker jag som liberal och borgerlig, för jag ser inte att det är i en socialdemokratisk regering som vi skulle få igenom mest politik.

Helena Lindahl, riksdagsledamot och näringslivspolitisk talesperson för C, håller med om kritiken och skriver på Facebook att Annie Lööfs utspel om en S-regering inte är något hon vill ”skriva under på”. ”Ställer mig dessutom frågande till att partiets vägval förmedlas via media”, fortsätter Lindahl inlägget.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kallar Annie Lööfs utspel ”absurt”, eftersom Lööf också sagt att hon vägrar samarbeta med V. ”Inte kan hon väl tro att hon skulle sitta i en regering på våra mandat men inte samarbeta med oss?” frågar sig Nooshi Dadgostar på Twitter.