CENTERPARTIET Medan C-ordföranden i Borgholm vill ställa Lööf till ansvar för partiets dåliga valresultat, menar hans motsvarighet i Kiruna att skulden istället ska läggas på – Sverigedemokraterna.

Ordföranden för Centerpartiet i Borgholm, Tomas Zander, tycker att partiledaren Annie Lööf ska avträda i god tid innan kommande val.

— Jag har förtroende för Annie, men tror att vi till nästa val måste ha en ny partiledare, kommenterar han i SvD.

C har gått tillbaka rejält på landsbygden. Man har förlorat nästan var fjärde väljare. Sedan valdagen har den interna kritiken mot Lööf för hennes ambitioner om att bli en del av en regering ledd av Socialdemokraterna tilltagit till något av en storm.

— Ska vi lyckas med någonting annat, krävs det nog en ny partiledare, säger Zander.

Snarare SD:s fel – de har rubbat vår kompass”

Gunnar Selberg, kretsordförande för Centerpartiet i Kiruna, delar dock inte Zanders syn på Lööfs skuld till partiets tillkortakommanden, vilka han istället vill tillskriva den inslagna partilinje, som antagits av en majoritet partiföreträdare.

— Jag tror att vår kompass börjat snurra vilt och styrs av något annat än vår egen ideologi, förklarar han i SVT Nyheter. På frågan åt vilket håll den kompassnålen då enligt honom ska peka, svarar han:

— Den ska peka i en liberal riktning, där vi står för mångfald, drivkraften som små entreprenörer och det decentraliserade samhället. Det tror jag Annie tror på också, jag tvivlar inte en stund på hennes och partiledningens ideologi.

— Men jag tror det gått troll i positionerna tack vare Sverigedemokraterna, kompassen styrs inte längre av vår ideologi, utan vi förhåller oss till vart SD står.

Lööf och partisekreteraren: ”Anledning till självrannsakan

Annie Lööf cirkulerade på tisdagen ett internt mejl till C-politiker landet runt, där hon själv och partisekreteraren Michael Arthursson kommenterar partiets usla valresultat.

Det är mycket ledsamt och ger anledning till självrannsakan” skriver företrädarna.

Det ännu preliminära valresultatet ger vid handen att partiet får 6,7 procent av rösterna i riksdagsvalet, en drastisk tillbakagång jämfört med förra valet.

Det blev inte alls den framgång vi alla hade jobbat så hårt för och hoppats så mycket på. Vår energiska valspurt tog oss inte fram till det historiskt fina valresultat vi lyckades med 2018. Tvärtom så minskade vår andel av rösterna i alla riksdagsvalkretsar och i en stor del av alla kommuner och regioner” fortsätter de och tillägger:

Redan på fredag kommer vår partistyrelse att ha en grundlig diskussion och tillsätta en valanalysgrupp som på djupet kommer att lyssna in och föreslå förändringar framåt.