UTRIKES. Dataanalysföretaget Cambridge Analytica som fuskade i USA:s presidentval 2012 och 2016 kan ha varit inblandat i valfusk även i Brexitomröstningen.

Foto: Duncan Hull (CC BY 2.0)

Trots stora kampanjer från Storbritanniens etablissemang och massmedier vann motståndarsidan som krävde landets utträde ur EU. Detta överraskade och förargade massmedierna som hade satsat på seger för EU-anhängarna.

Christopher Wylie var fram till juli 2014 forskningschef på dataanalysföretaget Cambridge Analytica. Företaget utreds nu av ett utskott från det brittiska parlamentet. Anledningen är företaget ska ha köpt information från Facebook om miljontals Facebookanvändare. Denna information misstänks sedan ha använts i valfusk för att påverka bland annat presidentvalen i USA 2012 och 2016, vilket tidigare har skyllts på Ryssland.

Under utskottets utfrågningar av Wylie sade han att kampanjgruppen Vote Leave och andra grupper som ville att Storbritannien skulle lämna EU samarbetade för att kringgå reglerna för finansiering av valkampanjerna inför Brexitvalet i juni 2016.

— Det gör mig så arg eftersom många som stödde ’lämna’ gjorde det därför att de trodde på brittisk självständighet, säger Wylie som själv enligt uppgift är EU-motståndare.

Eftersom Wylie då inte hade arbetat på Cambridge Analytica på två år, är frågan bara hur han vet detta. Vote Leave anlitade dock ett bolag skrivet i Kanada, Aggregate IQ, för att nå väljare som ännu inte hade bestämt sig för vilken sida i valet de skulle rösta på. Aggretate IQ är ett bolag som påstås ha samarbetat med Cambride Analytica.

— Jag tror att vi måste ställa oss många frågor över AIQ:s roll i omröstningen, bland annat om deras inblandning var laglig, sade Wylie i utfrågningen.

Wylie hävdar att Aggregate IQ använde Cambridge Analyticas databas för att hitta mellan fem och sju miljoner väljare som kunde tänkas övertalas att rösta för ett EU-utträde.

Enligt Wylie använde sig Aggregate IQ av Cambridge Analyticas databas för att identifiera mellan fem och sju miljoner väljare som kunde övertalas att rösta för Brexit. Antagandet är att det var bättre att använda det Kanada-baserade företaget för denna uppgift istället för det brittiska som var för nära själva målet för valpåverkan.

— De antog att om en viss procent av de väljarna röstade så kunde de vinna. Enligt mig är det mycket sannolikt att Aggregate IQ spelade en betydelsefull roll i ”lämnas” seger, säger Wylie.

Till råga på allt har en volontär för Vote Leave också nu trätt fram och som säger att kampanjpengar delades upp mellan kampanjorganisationen för att kunna betala Aggregate IQ pengar för opinionspåverkan. Pengarna delades upp för att inte maxgränsen för kampanjfinansiering skulle överskridas.

På grund av misstänkta oegentligheter inom ”lämna”-sidans kampanjorganisationer utreds nu Vote Leave som leddes av utrikesminister Boris Johnson och miljöminister Michael Gove. Båda förnekar att de skulle ha brutit mot regelverk eller begått några andra fel.

Cambridge Analytica förnekar också att det varit inblandat i brexitomröstningen och att det har samarbetat med Aggregate IQ i samband med Brexitomröstningen. De säger också att Wylie ljuger och inte kan veta vad de har arbetat med sedan han lämnade företaget i juli 2014.

Dominic Cummings som var kampanjchef för Vote Leave förnekar också att de har haft något att göra med Cambridge Analytica. Cummings kallar Wileys påståenden för ”de mest galna anklagelserna jag har hört under mina 20 år inom politiken”.

Anklagelserna mot Rysslands påverkan i det amerikanska presidentvalet ser ut att ha skapat en storm av misstro mot att de påstått demokratiska valsystemen i västvärlden fungerar utan att partier, intressegrupper och anlitade företag ägnar sig åt valfusk. Även i Sverige har en valfuskdebatt blossat upp och misstron mot att det kommande valet ska gå rätt till ökar. Svenska myndigheter varnar som andra USA-allierade länder för valpåverkan från Ryssland.

Källa:
Visselblåsare: Brexit-sidan vann med hjälp av valfusk


  • Publicerad:
    2018-03-29 09:30