INRIKES. Aftonbladet avslöjade idag med hjälp av dokument som Wikileaks läckt att utrikesminister Carl Bildt (M) tidigare i sin karriär läckt hemlig information till USA.

Carl Bildt

Carl Bildt

Det var hösten 1976 som Carl Bildt till utsända från USA läckte information om regeringsförhandlingarna som då pågick. Bildt berättade bland annat hur den kommande trepartikoalitionen skulle utformas, hur partierna resonerade i kärnkraftsfrågan och hur folkomröstningen skulle hanteras.

Informationen Carl Bildt delade med sig av var hemlig och fördes snabbt vidare till CIA och juden Henry Kissinger, som var USA:s dåvarande utrikesminister. Per Ahlmark (FP) som satt med i regeringsförhandlingarna 1976 förklarar för Aftonbladet:

”Allt vi sa var hemligt. Inte bara för utländska intressenter, utan också för våra egna partier. Vi var väldigt noggranna att saker och ting inte skulle komma ut. Hade jag fått reda på att Bildt gick och babblade, då hade jag blivit väldigt irriterad.”

Det är Wikileaks som nu kommit över amerikanska dokument som avslöjar detta bedrägliga beteende från Carl Bildts sida. Tidigare har dokument som läckts av Wikileaks visat att USA anser att Bildt är en ”medium size dog with big dog attitude”.

Källa:
Dokumenten bevisar: Carl Bildt gav hemliga uppgifter – till USA


  • Publicerad:
    2013-03-15 12:34