Dagens datum 26 juli: Denna dag år 1875 föddes Carl Gustav Jung som var en schweizisk psykiater, psykolog, författare, idéhistoriker, mystiker och stor inspirationskälla för flera ariosofiska tänkare.

1721mandalajung3

Carl Gustav Jung föddes 1875 i den lilla staden Kesswill i nordöstra Schweiz. Vid sex års ålder började Jung att studera latin. Dessa studier ledde till ett språkintresse som skulle hålla i sig hela livet. I vuxen ålder behärskade han de flesta moderna västeuropeiska språk men också flera gamla språk som Sanskrit.

Han studerade medicin vid Basels universitet och fick där upp ögonen för psykiatrin. Efter examen fick han anställning på ett mentalsjukhus i Zürich. Med tiden kom han vid sidan av detta att starta en egen praktik och dessutom undervisa studenter på Zürichs universitet.

Judisk psykologi
1907 skulle Jung få träffa psykoanalysen judiska fader Sigmund Freud för första gången. De båda fattade tycke för varandra och snart sågs Jung som Freuds främste lärjunge. Vänskapen och samarbetet skulle dock bli kortvarig och avbröts redan 1909. En stor anledning till brytningen var att Jung inte höll med om Freuds mycket sexuella syn på människans psyke. Jung ansåg att den Freudianska skolan var obscen, snuskig och subversiv. Jung blev för sin kritik mot Freud anklagad för antisemitism. Detta fick honom att gå ut med att Freuds psykoanalys var bunden till judendomen.

Carl Gustav Jungs arbete
Jung gick sin egen väg och utvecklade istället den analytiska psykologin.Även om det fanns likheter med Freuds psykoanalys utvecklade Jung en del av grundidéerna samt tillförde sina egna tolkningar. Förutom att det sexuella tog mindre plats i den analytiska psykologin blev också synen på vårt undermedvetna förändrad. Det kom istället att ses som källan till våra förfäders kraft och visdom genom idén det kollektiva undermedvetna; ett slags undermedvetet vi alla bär med oss och delar med stora grupper människor ocharketyp hela folkslag. Det är upplevelser i vårt kollektiva undermedvetna som gör att vi kan uppleva en Deja Vu eller känna stark dragningskraft till vissa symboler och riter m.m.

Jung menar att vi ibland får kontakt med varandra genom synkronisering i det kollektiva undermedvetna. Detta manifesteras då genom exempelvis sanndrömmar eller att två människor som inte haft kontakt med varandra på åratal helt plötsligt kan få för sig att ringa varandra nästan samtidigt.

I det kollektiva undermedvetna finns också folkets samlade erfarenheter i form av blodsliga gudar kallade arketyper som kan vägleda oss och påverka våra val i livet. Vårt kollektiva undermedvetna är också sammanlänkad med naturen och våra brott mot denna leder till straff i form av naturkatastrofer, sjukdomar och svält.

Jung och nationalsocialismen
1928 gick Jung med i Allgemeine Ärztliche Gesellschaft für Psychotherapie som var en internationell förening som sysselsatte sig med psykoterapeutisk forskning. Samma år gick också Herman Görings kusin, Matthias Göring, med i föreningen. Jung valdes till ordförande i föreningen och blev redaktör för föreningens internationella tidning, medan Göring var redaktör för den tyskspråkiga. Göring valde att publicera en artikel där alla praktiserande psykoterapeuter uppmanades att läsa Adolf Hitlers Mein Kampf. Jung publicerade samma artikel i den internationella utgåvan.

Jung förnekade dock att han sympatiserade med nationalsocialisterna men var mycket nyfiken på utvecklingen i Tyskland då han såg Hitlers revolution som ett stort utbrott av det kollektiva undermedvetna och att det var arketypen Wotan som vaknat inom det tyska folket.
wotan

Huruvida Jung sympatiserade med nationalsocialismen eller inte har varit omdiskuterat, hans tankar har dock influerat många ariosofiska tänkare, däribland hans personlige vän Miguel Serrano och även David Lane.

Efter kriget reste Carl Gustav Jung runt i världen och besökte flera olika folkstammar som levde långt utanför civilisationen och nära naturen för att befästa sina teorier. 1946 gick han i pension och den 6 juni 1961 dog han i sitt hem i Zürich.


  • Publicerad:
    2013-07-26 17:31