KULTUR. Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna hotas av nedläggning. Detta efter att en person misstänks ha förskingrat 3,8 miljoner kronor ur kassan från släktföreningen som driver gården. Åtal väntas nästa vecka.

frukost_under_stora_bjorken_av_carl_larsson_1896

”Frukost under stora björken” av Carl Larsson.

Carl Larsson som levde 1853-1919 är en av de mest berömda svenska nationalromantiska konstnärerna och mycket folkkär. Larsson räknas som en av landets mest betydelsefulla akvarellmålare och målade bland annat idylliska familjeporträtt. Han var gift med konstnären Karin Larsson.

Carl och Karin Larssons konstnärshem Lilla Hyttnäs vid Sundbornsån brukar kallas ett av världens mest kända och avbildade hem. Sedan 1946 förvaltas gården av en släktförening och drivs av intäkterna från guidade visningar.

Nu hotas Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna av nedläggning efter att en person misstänks ha förskingrat 3,8 miljoner kronor ur släktföreningens kassa. På Carl Larsson-gårdens Facebooksida har en insamling skapats för att kunna fortsätta hålla gården öppen för allmänheten och driva verksamheten framåt.

På Carl Larsson-gårdens Facebooksida står följande:

Hjälp Carl Larssongården som är i ekonomisk kris!
Vi vet att många tänker på oss i den svåra situation vi hamnat i. Släktföreningen gör allt för att hitta lösningar framåt för gårdens verksamhet och för att kunna fortsätta hålla Carl och Karin Larssons hem öppet för alla. Er omtanke värmer och för de som vill bidra har vi öppnat ett konto ”CL-gårdens framtid” där man kan skänka pengar. Vi är oerhört tacksamma för ert stöd!

Genom ovanstående insamling har det inkommit 50 000 kronor. I tillägg till de insamlade pengarna har släktföreningen tvingats ta ett lån i ett försök att säkra driften av gårdens dagliga verksamhet. Arbetet med att säkra gårdens långsiktiga underhåll återstår.

— Utan lånet hade vi inte kunnat fortsätta bedriva verksamheten, så kan man nog sammanfatta det, säger Oskar Nordström Skans som är ordförande för släktföreningen som driver Carl Larsson-gården.

Åtal mot den misstänkte förskingraren väntas nästa vecka.

Källa:
Känt turistmål tvingas låna till driften efter miljonsvindel
Om Carl Larsson på Wikipedia


  • Publicerad:
    2016-11-06 10:45