Dagens datum 8 juni: Denna dag 1937 uppfördes kompositören Carl Orffs verk Carmina Burana för första gången av Frankfurts opera.

Carmina Burana var det verk som ledde till kompositören Carl Orffs stora genombrott. Orff började sitt arbete med Carmina Burana 1934 och verket uppfördes för första gången 1937 av Frankfurts opera. Carmina Burana blev därefter mycket omtyckt i Tredje riket.

Första uppförandet utanför Tysklands gränser skedde på berömda Teatro alla Scala i Milano 1942, mitt under andra världskriget.

carminaburana1941

Bild från Carmina Burana i Teatro alla Scala i Milano 1942.

Orffs verk Carmina Burana är baserat på ett antal medeltida sånger/dikter från ett manuskript med samma namn som hittades i benedikterklostret i Beuern 1803. Carmina Burana betyder ”sånger från Beuern” och manuskriptet anses vara skrivet 1230.

De 254 dikterna, som anses vara från 1100- och 1200-talet, är skrivna på latin, medelhögtyska och fornfranska. Mycket är kärlekssånger och dryckesvisor, men många sånger/dikter innehåller även satir, moral och religiösa teman.

Bild från uruppförandet av Carmina Burana i Frankfurt 1937.

Bild från uruppförandet av Carmina Burana i Frankfurt 1937.

Carl Orff bearbetade och tonsatte ett urval av dikterna från det medeltida manuskriptet. Av 24 dikter skapade han en komposition som är uppbyggd kring det lyckohjul som fanns med på manuskriptets framsida.

Carmina Burana skapades ursprungligen för att framföras som en helhet där det ingick sceneri, musik, koreografi m.m. Moderna uppsättningar av Carmina Burana hålls vanligtvis i konserthallar med musiker och kör och saknar övriga inslag.

carlorff

Carl Orff.

Carl Orff (1895-1982) började komponera egen musik i tidig ålder. Under första världskriget tjänstgjorde han i tyska armén och blev svårt sårad. På 1920-talet grundade han, tillsammans med Dorothee Günther, Günthers skola för gymnastik, musik och dans där han arbetade som musikpedagog och utvecklade teorier kring musikutbildning.

Orff räknades i Tredje riket som en av de ”gudabenådade (Gottbegnadeten)”. Det var en lista med konstnärer som av nationalsocialisterna ansågs oersättliga och som skulle slippa kallas in till militärtjänst när Tredje riket mobiliserade hela Tysklands befolkning för slutkampen de sista månaderna av kriget.

Efter kriget tog Carl Orff likt otaliga andra avstånd från nationalsocialismen och Tredje riket. Han fortsatte att komponera och arbeta med musik hela sitt liv.

Nedan en film från en uppsättning av Carmina Burana i Köpenhamn 2012:

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-06-08.


  • Publicerad:
    2018-06-08 00:00