KORRUPTION. Ännu en kristdemokrat avslöjad med att låta skattebetalarna bekosta sitt privatliv.

Bild: Frankie Fouganthin (CC BY_SA 4.0).

Kristdemokraten Caroline Szyber är ordförande för civilutskottet och ersättare i EU-nämnden och justitieutskottet. Hon är dessutom nära medarbetare till partiledaren Ebba Busch-Thor och ett av de tyngsta namnen inför höstens val. Aftonbladet har granskat Szybers reseräkningar och avslöjar att hon har låtit skattebetalarna stå för sina privata semesterkostnader för hennes familj, både i Sverige och utomlands.

”Massa underbar mat, glass, sol, fontäner, historia, politik, fantastisk arkitektur”, skrev Szyber på sociala medier från en av resorna i Italien.

I årets valrörelse har Szyber även fått ett ”särskilt ansvar” när det gäller KD:s
familjefrågor, men hon var inte ens i Sverige när den nyheten meddelades. Szyber hade i stället flugit till Rom i Italien, för hon var på en så kallad enskild resa. Enligt reglerna får varje ledamot resa för upp till 50 000 kronor per mandatperiod. Resan skall enligt reglerna vara av värde för riksdagsuppdraget. Normalt fattas beslut om sådana resor av någon av vice talmännen, men ledamöterna får lov att själva besluta om resor till de flesta europeiska länder.

Szyber reste till Rom för att följa den italienska valrörelsen, men har nu avslöjats ha brutit mot reglerna och dessutom låtit skattebetalarna betala hennes familjs hotellkostnad i fyra dagar.

Sommaren 2016 gjorde Szyber en semesterresa med familjemedlemma, till relativt höga kostnader, och 2015 lät hon skattebetalarna betala hennes och sambons resa till Fiskebäckskil då de tog in på fyrstjärniga Gullmarsstrand hotell.

Szyber är i grunden jurist och har tidigare varit rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Då föreslog Szyber att fångar skulle betala hyra när de satt i fängelse. Enligt henne var det viktigt för de intagna att lära sig ”ekonomiskt ansvarstagande”.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet att Szybers partikamrat Penilla Gunther systematiskt har utnyttjat systemet med att hyra bilar på skattebetalarnas bekostnad och dessutom inte korrekt redovisat för riksdagsförvaltningen hur mycket och i vilka syften hon har använt hyrbilarna.

I Skåne går Kristdemokraterna till val med sitt stora affischnamn Tuve Skånberg som har varit riksdagsledamot i sammanlagt 20 år sedan han först blev invald i riksdagen 1991. Parollen är ”Etik i politiken”. Szybers och Gunthers beteende kan tyckas vara bevis nog på vilken etik i politiken KD erbjuder sina väljare.

Källa:
KD-topp semestrar med familjen – låter skattebetalarna ta notan


  • Publicerad:
    2018-08-23 18:15