”Näthatet” debatteras runt om i Sverige, en diskussion som tog fart efter händelserna kring Anders Behring Breivik i Norge. På måndagen beslutade tre stora Stockholmstidningar att stoppa kommentarerna, eller att censurera hårdare.

Inget nytt med kommentarscensur
Redan tidigare har man tagit bort kommentarer som inte har varit tillräckligt PK. Det finns t.o.m. företag som är inriktade på att censurera och likställa kommentarer, ett sådant är företaget Interaktiv Säkerhet Norden AB. Följande går att läsa på deras hemsida angående hur deras övervakning fungerar:

Vi efterhandsmodererar vanligtvis samtliga artikelkommentarer i vår övervakning av denna tjänst. I uppdrag från mediaaktörer är pressjuridik och pressetik den självklara grunden. I ett uppdrag agerar vi alltid utöver detta utifrån uppdragsgivarens riktlinjer och det finns alltid en tät dialog om dessa. Ett mindre team jobbar med resp. uppdragsgivare.

På förstasidan skriver även företaget:

Interaktiva tjänster kan innebära problem med t.ex. rasistiska inlägg, förtal, trakasserier, och upphovsrättsbrott. Det finns även en risk för barnpornografiska inlägg.

Notera i vilken prioritetsordning Interaktiv Säkerhet valt att presentera farorna.

Detta har historiskt gjort att många som är organiserade för Sverige inte ens bryr sig om att försöka få en kommentar publicerad eftersom den direkt tas bort.
Sedan länge har även de stora tidningarna tagit bort möjligheterna att kommentera på vissa känsliga artiklar främst som rör flyktingpolitiken. Vanligt folk ska minsann inte lägga sig i så svårbegripliga saker.

Utnyttjar händelsen
Nu ser man en anledning att utnyttja händelserna i Norge för att föra censuren ett steg längre. Debatten är fri så länge alla tycker rätt saker. Om den stora massan däremot uttrycker missaktning mot systemet och invandringspolitiken ska de inte få göra sig hörda. Istället påstås det vara en liten grupp hatiska rasister som sitter och förstör på alla forum.

Facebook
Aftonbladet med chefredaktören Jan Helin i spetsen har beslutat att man endast skall tillåta kommentarer via inloggning på Facebook. På så vis får man en automatisk likriktning eftersom Facebook stänger av personer som uttrycker kritik mot den sionistiska världsordningen. Företagets VD är juden Mark Zuckerberg och systemet innehar världens största databas med en otrolig mängd personlig data. Skall man kommentera något i den ”obundet socialdemokratiska” tidningen Aftonbladet går alltså texten genom ett Amerikanskt jätteföretag som inte bara har möjlighet att registrera och analysera din text utan även äger upphovsrätt till den.

Chefredaktör Jan Helin

De medborgare som valt att inte ansluta sig till övervakningssystemet Facebook får inte vara med och tycka.

Brännmärkning
Som alla vet är det extremt tabubelagt att debattera massinvandringen i Sverige. Att ta bort möjligheten till anonymitet kommer att skrämma bort många vanliga svenskar från debatten vilket förstås precis är den önskade effekten. I många andra frågor kan också anonymitet vara av betydelse. t.ex. om en anställd på ett omskrivet företag vill, via en kommentarsfunktion, rapportera om missförhållanden utan att för den saken skull röja sin identitet.

Slutligen
Jan Helin kommenterar sitt beslut på följande sätt:
– Som läsare kommer du även fortsatt att vara mycket välkommen att tycka vad du vill på Aftonbladet. Men som utgivare vill jag att du i fortsättningen står för vad du tycker.

Vi i motståndsrörelsen har aldrig haft problem med att stå för det vi tycker. När Aftonbladets nya funktion kommit igång hoppas jag att alla ni med Facebook-konton sätter ovanstående citat på prov. Jag tror nämligen det finns risk att Jan inte kommer att hålla vad han lovat.


  • Publicerad:
    2011-09-01 00:00