Det fria ordet är nu även hotat i USA, där senaten i delstaten Illinois vill förbjuda anonyma kommentarer på Internet.

Ira Silverstein

Ira Silverstein

I Sverige har debatten om ”näthat” pågått under en tid och fick sin kulmen när Mats Dagerlind debatterade hos publicistklubben. Föga förvånande pågår samma debatt även i Amerika, där ett förslag som går under namnet The Internet Posting Removal Act nyligen lagts fram i senaten. En av de ivrigaste att få igenom förslaget är den judiske senatorn Ira Silverstein som även sponsrat förslaget.

Om förslaget röstas igenom skulle det innebära slutet för anonyma internetanvändare i delstaten Illinois och även gamla kommentarer skulle rensas bort från olika nyhetssidor: ”Administratören för webbplatsen skall på begäran avlägsna eventuella kommentarer på hans eller hennes hemsida av en anonym användare om den anonyma användaren inte går med på att posta i sitt eget namn och bekräftar att hans eller hennes IP-adress, juridiska namn och hemadress stämmer.”

Att ha möjligheten att få uttrycka sig anonymt har länge varit en viktig del av den offentliga debatten i USA och förslaget kan bryta mot amerikansk lag. Något som påpekats av den ideella yttrandefrihetsgruppen The Electronic Frontier Foundation som skriver på sin hemsida att ”rätten till anonyma tal är även skyddat långt utanför det tryckta ordet”.

Illinois är inte ensamma om att driva liknande förslag och trenden har spridit sig bland lagstiftare i landet. En liknande lag blev verklighet förra året i Arizona, men först efter att guvernören Jan Brewer strukit stora delar som kritiker menade bröt mot landets konstitution.

Källa:
Illinois state senator pushes anti-anonymity bill


  • Publicerad:
    2013-02-23 13:54