INRIKES. Efter att Moderaterna i Malmö föreslagit ett borgerligt styre med stöd från Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna, meddelar centern att de kommer rösta ner förslaget.

Efter det kommunala valet i Malmö uppstod möjligheten att bryta Socialdemokraternas maktinnehav, något som Moderaterna tog fasta på. Partiet föreslog att ett borgerligt styre skulle upprättas, med stöd av röster från Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Nu har dock Centerpartiet meddelat att man kommer rösta ner ett sådant förslag:

— Vi hade jättegärna sett att vi får ett maktskifte i Malmö. Men i har också varit jättetydliga med att vi aldrig kommer att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Och vi ser inte att M eller alliansen kan ta över styret utan aktivt stöd av SD, säger Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Malmöcentern.

Istället kommer man kontakta Socialdemokraterna för att försöka förhandla fram ett blocköverskridande styre, där man ställt krav på att Katrin Stjernfeldt Jammeh ska avgå som kommunstyrelsens ordförande och posten istället ska gå till exempelvis Liberalerna. Ett annat alternativ Centerpartiet tänker sig är att de borgerliga partierna ska försöka locka över Miljöpartiet till sin sida.

Källa:
Centern röstar ner högerstyre i Malmö – för att stoppa SD


  • Publicerad:
    2018-10-13 15:40