INRIKES. Centerpartisten Mahmoud Addas menade efter fredagens halshuggning av en fransk lärare att yttrandefrihet inte ska omfatta ”kränkning” av religioner utan att det är ett ”smutsigt brott som förtjänar bestraffning”. Addas har nu uteslutits ur Centerpartiet.

Till vänster centerpartisten Mahmoud Addas som tyckte det var en god idé att bestraffa religionskritik. Till höger den franska lärare som utövade yttrandefrihet och som halshöggs. Bild: Twitter.

Efter fredagens halshuggning av en fransk lärare som under en lektion i yttrandefrihet visat sina elever tecknade bilder av profeten Mohammed, så reagerade en centerpartist i form av den nyanlände syriern Mahmoud Addas starkt.

Centerpartisten blev upprörd över att profeten kränkts och skrev på Facebook ett inlägg på svenska där han menade att ”förolämpning” av religioner eller övertygelser inte ”är yttrandefrihet”, skriver Samhällsnytt.

Sedan skrev han samma sak på arabiska, dock med tillägget ”Det är ett brott som förtjänar bestraffning och ansvar”. Vilken typ av bestraffning som kan vara lämplig gick Addas inte in på i detalj, men i islamska länder kan det hända att dylikt bestraffas med dödsstraff.

Nu väljer Centerpartiet att utesluta den syriske invällaren, efter att tidigare ha hyllat den ”välintegrerade” Addas som man ansåg skulle ”göra ett kanonjobb i teamet” och som var en ”riktig tillgång för Jämtland och Centerpartiet”.

Centerpartiet publicerade på söndagen ett Facebookinlägg där man tar avstånd från Addas syn på yttrandefrihet och meddelar att man tvingat Addas att lämna alla sina uppdrag och också sitt medlemskap.

Man påpekar även att man anser yttrandefriheten vara grundläggande i en demokrati, samtidigt som partiet under inlägget valt att ta bort eller dölja kommentarer med oönskade åsikter.


  • Publicerad:
    2020-10-19 14:35