Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Charlie Hebdo släpper minnesupplaga

Av Redaktionen, 2016-01-05
redaktionen@nordfront.se

FRANKRIKE. Den vänstervridna satirtidningen Charlie Hebdo släpper snart ett minnesnummer inför årsdagen av terrorattacken där flera av tidningens medarbetare sköts till döds.

Den 7 januari förra året attackerade bröderna Saïd och Chérif Kouachi redaktionen på tidningen Charlie Hebdo. Flera av medarbetare på tidningen sköts till döds, däribland chefredaktören Stephane Charbonnier.

Snart släpper tidningen en minnesupplaga på en miljon exemplar med rubriken ”Ett år senare – Mördaren är fortfarande på fri fot” på förstasidan tillsammans med en bild på vad många tolkar som en ”gud” som flyr efter terrordådet mot redaktionen.

Hebdo_minnesnummer

Om det finns någon baktanke med att man har valt att illustrera det ”allseende ögat” har inte framkommit. Klicka för större bild.

Dagens Nyheters korrespondent Magnus Falkehed menar att numret riktar kritik mot olika religioner och återger text från det kommande numrets ledarsida:

”Ja, många hoppades att vi skulle dödas. DÖ-DAS”, skriver Riss, Charlie Hebdos ansvarige utgivare i minnesnumrets ledare. Med ”många” syftar Riss på alla religiösa fanatiker från skilda religioner. Han avslutar ledaren trotsigt: ”Det är inte de som kommer att se Charlie dö, det är Charlie som kommer att se dem dö.”

Tidningen har redan väckt starka reaktioner bland olika religiösa samfund i Frankrike då de menar att man drar associationer mellan terrordåden i landet och skuldbelägger religionen.

Den flera gånger tidigare nedläggningshotade Charlie Hebdo hade ett bra år 2015 räknat ekonomiskt då många fransmän i solidaritet med offren för terrorattacken skänkte stora summor pengar till tidningen. Under förra året gjorde man en vinst på 12 miljoner euro och har nu 183 000 prenumeranter.

Källa:
Miljonupplaga för Charlie Hebdos minnesnummer


  • Publicerad:
    2016-01-05 12:30