INRIKES. En hög chef på regeringskansliet har slutat, efter att han har utretts för kränkande behandling. Enligt uppgift är han sen tidigare dömd för misshandel med ”rasistiska” motiv.

Chefen jobbade på ett av regeringsdepartementen, inom regeringskansliet på Rosenbad.

Chefen jobbade på ett av regeringsdepartementen, inom regeringskansliet på Rosenbad.

Regeringstjänstemannen dömdes 2009 för misshandel, då han hamnade i bråk med en marockansk man utanför en restaurang i Stockholm. Han hade då sagt åt marockanen att åka hem till sitt land, och slagit ett knytnävsslag i ansiktet på denne. Detta menade domstolen innebar att han hade uttalat sig kränkande med anspelning på offrets ”ras, hudfärg och nationella ursprung”.

— Jag hade druckit alldeles för mycket under kvällen och var kraftigt berusad, jag har därför bara fragmentariska minnesbilder från kvällen, sa mannen under rättegången. Han dömdes sedan till villkorlig dom med samhällstjänst, samt att betala 12 950 kronor till offret.

Chefen har beskrivits som mycket kompetent, men inte alltid omtyckt. Departementets rättschef vägrar att uttala sig liksom alla andra höga chefer. Endast personalchefen har kommenterat och säger att mannen har sagt upp sig själv.

Vad det gäller uppgifterna om ”kränkande behandling”, som han ska ha utretts för, säger personalchefen att hon inte går in på detaljer som rör arbetsmiljön med hänsyn till medarbetare. Det hela har skötts mycket diskret.

Källa:
Hög chef slutar – är dömd för rasistdåd


  • Publicerad:
    2014-06-04 15:30