ÅSIKTSBROTT. Under tisdagen hölls rättegången mot Nordiska motståndsrörelsen hedersmedlem Vera Oredsson som oskyldigt anklagats för att ha gjort en så kallad Hitlerhälsning under första maj i Borlänge 2016.

Bilden som påstås visa Vera Oredsson göra en olaglig hälsning.

Under tisdagen hölls rättegången mot Vera Oredsson, snart 90 år gammal, i Falu tingsrätt där hon åtalades för hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en bild från Nordiska motståndsrörelsens lyckade demonstration i Borlänge 2016, där Oredsson syns vinka till meningsmotståndare. Åklagaren i fallet, Johan Knies, hävdar dock att det var en så kallad Hitlerhälsning Oredsson genomförde och att hon därmed har begått ett åsiktsbrott.

Det blev dock inte lätt för åklagaren att bevisa sitt påstående under rättegången. Bland annat kallades en kvinnlig polis som vittne till förmån för åklagarsidan, men i själva verket var poliskvinnans vittnesmål snarare till försvarets fördel. Dels för att det visade sig att poliskvinnan inte ens hade varit på plats i Borlänge där demonstrationen hölls, eftersom hennes uppgift för dagen var att arbeta som utredare på stationen. Men också då hon kunde vittna om att en poliskollega, som faktiskt hade varit på plats, hade rapporterat till henne att allt hade gått lugnt till och att ingen anmälan fanns att göra. Poliskvinnan ställde sig även oförstående till varför hon hade blivit kallad att vittna om en händelse som man påstår har skett på en plats där hon inte ens hade befunnit sig.

Sedan kallade åklagarsidan Fredrik Almroth, fotografen som hade fotat den aktuella ”hälsnings-bilden”. Almroth, som berättade att han ”ingår i en grupp som granskar olika partier” – den ”antirasistiska” gruppen ”Inte rasist, men…” – fick erkänna att han inte såg Vera utföra själva ”gesten”. Istället berättade han att det var först någon dag efter demonstrationen som han hade upptäckt bilden och att han då ska han ha blivit fundersam på huruvida Veras vinkning var olaglig eller inte. Han ska då ha rådfrågat en vän som sedermera ska ha sagt att det såg ut som ”Hitlerhälsning”, vilket resulterade i att en anmälan mot Oredsson gjordes.

Inför rättegången har gruppen som legat bakom en massanmälningskampanj mot Oredsson skrutit om att flera personer ska ha sett henne utföra den illegala armrörelsen. Det kanske mest spektakulära som framkom under dagen var alltså att åklagaren, trots detta, inte hade lyckats förmå någon av dessa att under ed bekräfta en sådan observation.

Därefter tog också åklagarens ”bevisning” stopp och det som fanns kvar var således endast hans ”tolkning” av hur armen ska ha rört sig före och efter ögonblicket då bilden togs.

Vera Oredssons advokat Henrik Mansfeld hade dock flera ess i rockärmen och briljerade i sitt försvar av sin klient. Bland annat hade han, till skillnad från åklagaren, lyckats tillkalla två vittnen som de facto var på plats i Borlänge och som även syns stå bredvid Oredsson på bilden. Dessa vittnen kunde under ed intyga att någon Hitlerhälsning aldrig hade ägt rum samt sakligt förklara hela händelseförloppet.

De två vittnesmålen bekräftade Oredssons egen beskrivning av händelseförloppet och den åtalade fick även förklara att hon aldrig skulle göra en sådan hälsning mot meningsmotståndare. Detta då hon ser hälsningen som ärofylld och inte något som ska användas hur som helst.

Åklagarsidans slutplädering var innehållslös och den ”bevisning” som han åberopade i sitt tal var som bäst oerhört tunn. Sammanfattnings bör inte det som åklagaren framförde leda till en fällande dom, om man utgår ifrån att det finns någon slags rättssäkerhet kvar i Sverige.

En mer utförlig artikel från rättegångsdagen likväl som ett filmreportage kommer att publiceras under onsdagen på Nordfront.


  • Publicerad:
    2018-02-13 22:40