DEBATT Christian Peterson vann en vänskaplig debatt mot den gamle kommunistledaren Robert Mathiasson. Temat för debatten var om det är rätt att hänga ut vänsterextremister.

Journalisten och AfS-riksdagskandidaten Christian Peterson deltog under gårdagen i en debatt på Svenska Bok- & Mediemässan. Debatten handlade om huruvida Peterson och andra aktörer gör rätt när de på olika sätt hänger ut och ”trakasserar” vänsterextremister. Motpart i debatten var Robert Mathiasson, tidigare ledare för Kommunistiska partiet och dess ungdomsförbund RKU.

Bakgrunden till debatten var att Mathiasson tidigare på Twitter hade ifrågasatt att Christian Peterson gått ut med information om att AFA-fotografen Carolina Farraj förlorat vårdnaden om sina barn, vilket han gjorde efter att Farraj själv offentligt gått ut och ifrågasatt Joakim Lamottes lämplighet som förälder. Förutom denna debatt gav tilltaget upphov till en del elak och dräpande humor på Farrajs bekostnad:

— Det är en kvinna som heter Carolina Farraj och hon la ut en video där hon bland annat säger ”Joakim Lamotte, vilken jävla sopig förälder – jag tycker synd om hans barn”. Då kan man ju poängtera att du snackar om att det är synd om Joakim Lamottes barn, men dina barn har inte ens rena kläder och mat, förklarade Peterson logiskt om beslutet att avslöja att Farraj förlorat vårdnaden om sina barn.

Peterson betonade också att han tycker att Farrajs misslyckande som förälder påverkar hennes trovärdighet som opinionsbildare:

— Kan man inte ta hand om sina egna barn så är man inte en trovärdig opinionsbildare enligt mig. Om man inte kan ge rena kläder och mat till sitt egna barn är man liksom inte en seriös person.

I övrigt förklarade Peterson att han gör skillnad på vänsterextremister som bara hyser vissa politiska åsikter och de vänsterextremister som själva sysslar med eller stödjer politisk terror, åsiktsregistrering och trakasserier mot meningsmotståndare.

— Vänsterextremister som deltar i uthängningar mot andra och stöder den här uthängningsapparaten som de har, ska hängas ut och få samma skit tillbaka, sa Peterson i början av debatten.

Vid ett annat tillfälle nämnde Peterson hur AFA Göteborg tagit fram klistermärken med bilder på en persons blodiga ansikte efter att de misshandlat personen. Enligt Peterson ska de vänsterextremister som ”ger sig in i den här leken” då ”också förstå att det kan komma en bajsmacka tillbaka”.

Starkast medhåll från publiken fick Peterson förmodligen när han tog upp att vänsterextremister faktiskt måste betraktas som makthavare, med hänvisning bland annat till det hot som de utgör mot evenemang som bokmässan.

— Jag tycker att det är intressant att du tar upp bokmässan. För bokmässan är faktiskt ett väldigt bra exempel på vänsterextremisters makt. Som de flesta vet fick alla som är här adressen till den här bokmässan för bara några timmar sedan. Vad tror ni att det beror på? Ja, för att lokalägaren kan få hot från vänsterextremister. Det kan vara vänsterextremister som planerar attentat. Det kan vara att folk drevar mot personer runtomkring för att försöka stoppa den här mässan, sa Peterson och fortsatte sedan:

— Vi kan inte ha öppna möten på samma sätt [som andra] och det är på grund av att vi har [vänster]terrorister och då blir det också så att de blir en form av makthavare som måste granskas. De är makthavare för att de hotar folk. Och många personer här vågar inte vara offentliga med deras engagemang på grund av att de inte vill bli uthängda, på grund av att man är rädd för att de här personerna ska trakassera dem. Så jo, de är makthavare.

Efter att ha ställt och fått svar på flera frågor verkade Mathiasson i slutänden förstå Petersons inställning, att antikommunistiska uthängningar är en form av självförsvar, även om han uppfattade vissa saker som potentiellt problematiska. Framför allt var Mathiasson kritisk mot att granskningar av extremvänstern inte slår uppåt mot makten, men Petersons svar på det var alltså att vänsterextremister faktiskt har makt och är makthavare. Ett annat sätt att uttrycka det på hade varit att den autonoma vänstern går makthavarnas ärenden när de attackerar dissidenter och försvarar politiskt korrekta värderingar, så extremvänstern är en del av systemet.