AVSLÖJANDE Enligt källor inom amerikansk underrättelsetjänst var CIA oerhört hämndlystna mot Julian Assange och WikiLeaks. Långtgående planer på lönnmord och kidnappning på den ecuadorianska ambassaden i London diskuterades på högsta nivå inom Trump-administrationen, enligt en artikel från Yahoo News.

Det är Yahoo News som genom samtal med ett trettiotal källor inom CIA och den tidigare Donald Trump-adminstrationen har kunnat publicera ett avslöjande reportage som visar på USA:s hämndlystnad gentemot Wikileaks-grundaren Julian Assange.

Det var framförallt under 2017, när Assange var inne på sitt femte år på den ecuadorianska ambassaden i London där han gömde sig för just USA, som planer på att försöka kidnappa honom ska ha diskuterats.

Enligt Yahoo News skedde diskussioner ”på högsta nivå” inom Trump-adminstrationen om hur man skulle kunna oskadliggöra Assange och komma undan med det.

Vissa CIA-bossar ska till och med ha förespråkat ett lönnmord på Assange och gått så långt som att dra upp olika scenarier för hur man skulle kunna döda Wikileaks-grundaren.

Även om CIA under en längre tid arbetat gentemot Wikileaks ska planerna på kidnappning och lönnmord mot Assange ha börjat uppstå efter att Wikileaks börjat publicera känslig information om CIA.s hemliga dataintrångskampanjer, kallade “Vault 7,”

Enligt CIA var Wikileaks avslöjande ”den största förlusten av information i CIA:s historia” och något som uppenbarligen skapade en enorm hämndlystnad inom spionorganisationen.

"Helt bortkopplade från verkligheten"

En av Assanges främsta fiender som deltog i konspirationerna mot honom var den dåvarande CIA-direktören Mike Pompeo. En källa inom Trump-administrationen berättar för Yahoo News att Pompeo och hans närmaste var ”helt blodtörstiga” samt ”totalt bortkopplade från verkligheten i sin skam över Vault 7” .

För att kunna använda alla till buds stående medel mot Wikileaks och Assange klassade CIA under 2017 nyhetsorganisationen som en ”fientlig icke-statlig underrättelsetjänst”.

Detta öppnade bland annat upp för konstant övervakning av Assange, både i person och av hans kommunikation.

Skottlossning mot ryska agenter på Londons gator

Någon gång under 2017 ska CIA dessutom ha fått uppgifter om att Ryssland planerade att extrahera Assange från Ecuadors ambassad och flyga honom till Moskva för att där hålla honom under ryskt beskydd.

Uppgifterna ska ha bedömts som så pass trovärdiga bland Pompeo och hans män att man började förbereda för – och planera – scenarier med skottlossning mellan amerikanska och ryska agenter utanför ambassaden. Allt i striden om vem som skulle få tag i Assange först.

En annan plan var att man skulle köra in ett fordon i en potentiell rysk diplomatbil som man tänkte sig skulle frakta Assange från ambassaden. Efter kraschen skulle man sedan tilltvinga sig Assange under vapenhot.

Enligt Yahoo News källor ska man till och med ha frågat brittisk underrättelsetjänst ifall dessa kunde stå för skjutandet ifall det skulle krävas och att dessa ska ha sagt ja till förslaget.

— Vi hade all anledning att tro att han planerade att dra därifrån, berättar en tidigare CIA-anställd.

Enligt källan trodde man att Assange skulle försöka smita ut i en vagn med tvätt.

— Det skulle bli som en ”prison break”-film.

Ryktena om Assange flyktplaner ska ha satt igång en hel cirkus hos diverse brittiska, amerikanska och ryska underrättelsetjänster. Samtliga ska ha placerat agenter överallt runt om ambassaden för att antingen hjälpa eller stoppa en sådan operation.

— Det var mer än komiskt. Det kom till en punkt där varenda människa inom en radie av tre kvarter arbetade för någon underrättelsetjänst, oavsett om det var gatuspanare, poliser eller säkerhetsvakter, berättar en av Yahoo News källor.

Kunde ha skadat möjligheten att åtala Assange

Att ingen av dessa planer någonsin sattes i verket berodde dels på att Assange aldrig försökte lämna ambassaden, och dels på att det fanns krafter inom CIA och Trump-administrationen som ogillade förslagen.

Dels såg man det uppenbara problemet med att en sådan operation skulle vara olaglig, men också att det skulle kunna försvåra möjligheterna att faktiskt åtala Assange.

Så stor var oron att det skedde konstanta läckor till Trumps motståndare i den amerikanska kongressens olika underrättelseutskott, men också till justitiedepartementet.

Just nu hålls Assange fången i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse efter ett beslut om att man inte tänker utlämna honom till USA, där han riskerar att dömas till ett livslångt fängelsestraff.

Uppgifter gör gällande att Assange behandlas väldigt illa, att han är i mycket dåligt skick och att han förvägras att ens träffa sin familj.

Hanteringen av Assange har väckt protester inom bland annat FN. Nyligen skrev 117 läkare från 80 olika länder under ett upprop om att Assanges förhållanden är att likna vid tortyr och att han kommer att avlida om det inte får ett slut.