INRIKES. Judinnan Cissi Wallin åtalas för grovt förtal efter att ha pekat ut den tidigare Aftonbladethöjdaren Fredrik Virtanen som våldtäktsman.

Cissi Wallin. Foto: Anders Henriksson CC-BY 2.0).

Det var 2017 som kändisfeministen och judinnan Cissi Wallin pekade ut Aftonbladetskribenten Fredrik Virtanen som våldtäktsman. Hennes påståenden om att Virtanen ska ha våldtagit henne utreddes redan 2011 av polis, men då fallet kom att läggas ned sex år senare valde Wallin att istället för hela världen berätta om vad hon menar att Virtanen ska ha gjort mot henne.

Virtanen kom att förlora sitt arbete på grund av anklagelserna och kom snart att polisanmäla Wallin för förtal. 2018 inleddes en förundersökning mot Wallin och nu har kammaråklagare Daniel Suneson valt att väcka åtal mot henne vid Stockholms tingsrätt.

— Jag har beslutat att väcka åtal för att den spridda uppgiften om att mannen ska ha våldtagit kvinnan är ägnad att utsätta honom för andras missaktning och då är det ett förtal. På grund av den stora spridningen och den skada som det har åsamkat mannen är det påkallat att det utreds och det är då även fråga om ett grovt brott enligt min uppfattning, säger kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Suneson har valt att åtala Wallin för grovt förtal, vilket kan ge fängelse i upp till två år.

Enligt Aftonbladet gick Cissi Wallin redan under onsdagen ut med att hon skulle komma att åtalas. Hon menar att åtalet mot henne är ett stort bakslag för den så kallade metoo-rörelsen, som Wallin själv startade i Sverige genom sitt utpekande av Virtanen.

— Det handlar inte bara om mig längre, om två personer, utan symboliken är tydlig. Signalen till alla tiotusentals utsatta i Sverige är: Var tyst. Berätta inte vad du har varit med om, berätta inte din historia, sade Wallin till Aftonbladet i onsdags.

Källa:
Cissi Wallin åtalas för grovt förtal av Fredrik Virtanen


  • Publicerad:
    2019-08-30 12:00