MASSMIGRATION. Hillary Clinton säger nu att Europa måste sända ett tydligt budskap om att vi inte kan ta emot fler flyktingar. Det är enligt henne det enda sättet att stoppa den växande ”högerpopulismen”.

Hillary Clinton

I en intervju i den brittiska tidningen The Guardian på temat The New Populism framför den tidigare demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton åsikten att det är den stora invandringen som gör att de internationella mitten-vänsterpartierna tappar stöd medan ”högerpopulistiska” partier vinner framgångar.

—  Jag tror att Europa måste få ett grepp om migrationsfrågan eftersom det är vad som tände gnistan, säger hon i intervjun. Ett mycket tydligt budskap måste sändas – vi kommer inte att kunna fortsätta att erbjuda skydd och stöd.

Clinton menar att det till stor del var frågan om invandringen som ledde till att hon förlorade presidentvalet mot Donald Trump och att Storbritannien röstade för att lämna EU. I intervjun kallar hon Brexit för ”det största exemplet på nationalekonomiskt självskadebeteende i den moderna hostorien”, orsakat av den okontrollerade invandringen.

Hon uppmanar nu krafter som vill motarbeta den växande ”högerpopulismen” i Europa och USA att inte sopa frågor om ras och identitet under mattan, eftersom sådana frågor uppenbarligen engagerar många människor.

I samma tidningsartikel får Clinton visst stöd av Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair:

— Man måste kunna hantera människors legitima missnöje och ha något att svara dem. Man kan inte ställa upp i val i Europa idag om man inte driver migrationsfrågan, eftersom den bekymrar människor.

Blair menar att ”högerpopulistiska” partier attraherar människor för att de erbjuder konkreta lösningar på problemen och för att de leds av starka ledare ”som får saker gjorda” och inte bara pratar – något som folk i allmänhet vill ha.

Både Clinton och Blair tror att ”högerpopulismen” kommer att fortsätta att växa i västvärlden ytterligare en tid, ända tills de center-vänsterorienterade partierna lyckas återvinna människors förtroende. Ett steg på vägen dit är att stoppa den stora flyktingströmmen till Europa och USA.

Källa:
Hillary Clinton: Europe must curb immigration to stop rightwing populists


  • Publicerad:
    2018-11-23 09:50