Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Clowner utan tillstånd? – Utredning om brott mot ordningslagen läggs ned trots bildbevis och erkännande

Av Redaktionen, 2018-05-02
redaktionen@nordfront.se

LUDVIKA. Eftersom deltagare i en icke-tillståndsgiven motdemonstration under första maj maskerade sig med clown-smink menar polisen att de var för svåra att identifiera, och lägger därför ned sin egen utredning om brott mot ordningslagen. Men på sociala medier erkänner vänsterpartisten Elias Lodin att han arrangerade spektaklet.

Antirasister maskerade sig med clownsmink och härjade i Ludvika utan tillstånd. Foto: nordfront.se.

Under första maj hade nio olika organisationer tillstånd att demonstrera, däribland Nordiska motståndsrörelsen. En grupp som inte hade tillstånd, men som sprang runt och härjade på gatorna, var ”Clowner mot nazism”. Clowner mot nazism är egentligen samma organisation som ”We Are Dalarna”, men i samband med att de ska visa sig offentligt byter de namn på organisationen och maskerar sig med clownsmink och flera lager av ”clownkläder”.

I Dalarna är det dock välkänt att det handlar om samma individer, som leds av den illa omtyckte vänsterpartisten Elias Lodin och tidigare även till stor del av bedragaren Ivan Midjic, som dock inte synts till lika mycket på senare tid.

Efter demonstrationen rapporterade lokalmedia om att ”Clowner mot nazism” anmälts av polisen för brott mot ordningslagen, eftersom de saknade tillstånd. Enligt svensk grundlag behöver man inte tillstånd för att demonstrera – ett faktum som Nordiska motståndsrörelsens motståndare brukar ignorera i samband med att de kritiserar organisationens stundtals icke-tillståndsgivna demonstrationer. Anordnar man en icke-tillståndsgiven demonstration kan man dock – paradoxalt nog – dömas för brott mot ordningslagen, även om man alltså är skyddad enligt grundlagen.

— Clowner mot nazism har hållit en icke tillståndsgiven demonstration och därför misstänks arrangören, en privatperson, för brott mot ordningslagen. I övrigt har vi inte upprättat några polisanmälningar ännu, kommenterade polisens presskommunikatör Christina Hallin till Dalademokraten.

Men på grund av deltagarnas kraftiga maskering menar polisen nu att dessa ej kunde identifieras, varför man har lagt ner utredningen.

— Det var en ej tillståndsgiven sammankomst men det är nedlagt eftersom inga personer kunde identifieras och därmed finns det inget spaningsuppslag, säger Henrik Olars, polisområdeskommunikatör i Dalarna till SVT.

På sociala medier och på Nordfronts egna bilder syns dock ett par av We Are Dalarnas mest utåtriktade representanter. Däribland återfinns bland annat Elias Lodin själv som på Facebook också erkänner att han låg bakom clown-spektaklet.

På We Are Dalarnas Facebooksida erkänner Elias Lodin att han deltog i den icke-tillståndsgivna demonstrationen. Skärmbild: facebook.com. Klicka för större.

Lodin maskerar sig med solglasögon, smink och hjälm på We Are Dalarnas egen livesändning från första maj.

Sara Leifsdotter från We Are Dalarna, maskerad med smink. Foto: nordfront.se. Klicka för större bild.

I flera sammanhang har personer i kretsen We Are Dalarna/Clowner mot nazism bedyrat att sminket och utklädnaden på inget sätt är en maskering, samt att man väldigt enkelt kan känna igen dem när de ”klätt ut sig”. För Nordfronts journalister och fotografer, som stött på dem vid flera demonstrationer, är det förstås inga svårigheter. Men lagen om maskeringsförbud, som gör gällande att man ej får maskera sig vid tillfällen med risk för ordningsstörningar, är förstås inte till för att journalister inte ska kunna identifiera personer som deltar i demonstrationer.

Källor:
Polisanmälan om brott mot ordningslagen har upprättats under 1 maj i Ludvika
Flera anmälningar efter 1 maj – två riktas mot polisen


  • Publicerad:
    2018-05-02 20:50