UTRIKES. Coronapandemin gör att stora delar av den franska industrin är nedstängd och det finns prognoser på att 15 procent av företagen kommer att gå i konkurs.

Sveriges Radio skriver att den franska finansministern Bruno Le Maire förutspår att pandemin kommer att skapa en ekonomisk kris i hela Europa, Le Maire liknar den nuvarande ekonomiska situationen med den ekonomiska kris som uppstod efter börskraschen 1929.

Endast 50 procent av den franska industrin producerar nu och kreditförsäkringsbolaget Coface förutspår att 15 procent av de franska företagen kommer att gå i konkurs. För att stävja den ekonomiska smällen har staten gått in och underlättat för de franska företagen. Istället för att människor skall få sparken, går staten in och betalar deltidslöner för fem miljoner arbetare. Den franska staten har också gett en halv miljon privata företag tillstånd att skjuta upp deras betalningar av sociala avgifter och skatter till staten under månaderna mars och april.

Den franska staten är också beredd på att gå in och nationalisera företag, men endast för en kort tid under den nuvarande krisen.


  • Publicerad:
    2020-04-08 13:45