HÄLSA. En ny forskningsrapport visar att coronaviruset kan orsaka hjärnskador. 

Genrebild.

Enligt en studie som utfördes i Wuhan i Kina drabbades närmare 40 procent av de insjuknade i coronaviruset av hjärnskador. Forskarna ska ha undersökt 214 patienter med coronaviruset från tre olika sjukhus i Wuhan. Studien pågick mellan 16 januari och 19 februari.

Virusets effekt på hjärnan kan enligt rapporten skapa huvudvärk, muskelvärk, förvirring och en förhöjd risk för stroke. I gruppen som hade allvarligare tillstånd kände 20 procent allvarlig muskelvärk, 15 procent fick symptom som liknar demens och 6 procent drabbades av stroke.

— Studien visar att neurologiska komplikationer är relativt vanliga hos personer med COVID-19, säger Andrew Josephson, professor i neurologi vid Kaliforniens universitet till tidningen UPI.

Josephson uppmanar alla som har de här symptomen att uppsöka vård eftersom att sjukdomsförloppet går snabbare för dem. Drabbas man av hjärnskador löper man även större risk att avlida.

— Som med all forskning om viruset visar den här studien att vi fortfarande har mycket mer att lära oss. I första hand är det viktigt att människor är medvetna om dessa neurologiska symtom så de kan uppsöka läkare i tid, säger Josephson.


  • Publicerad:
    2020-04-14 21:00