SPEL. Daniel Olofsson har spelat två av den senaste tidens storsäljare och berättar här mer om dessa och vilket man borde spela.

Days Gone och Red Dead Redemption 2 är två relativt nya storsäljande äventyrsspel. Båda spelen är icke linjära, även kallat öppen värld eller sandlådespel. Detta innebär att spelen är mer eller mindre öppna och man kan själv välja hur man vill spela dem.

Man kan fokusera på huvuduppdrag, samla pengar eller material för att kunna köpa fler vapen, uppgradera sina saker eller bara åka runt och utforska spelvärlden i allmänhet. Det som blir allt vanligare i dessa spel är att världarna blir större och valmöjligheterna för hur man löser olika problem allt friare.

I det för Playstation exklusiva spelet Days Gone är man en mc-knutte, Deacon St. John, som skiljs åt från sin fru när en massiv zombie-apokalyps utbryter. Suck tänker nog de flesta, ännu ett zombiespel, jag själv inräknad, men det här spelet bjuder faktiskt på en hel del nytänkande och många utmanande strider som kan lösas på många olika sätt.

Vi kommer in i spelets handling 731 dagar efter utbrottet och Deacon har levt på vägarna tillsammans med sin bror och letat efter sin fru under denna tid. När en ondskefull kult som dyrkar zombies försöker bränna armen av Deacons bror tvingas han att rädda biffen.

Deacon slaktar en hord av zombies. Bild: Youtube.com

Allt efter spelet utvecklas hittar man olika läger vilka styrs av olika mer eller mindre galna och onda överlevare. Man hittar även forskningsstationer och övergivna städer där det finns gott om olika uppgifter att utföra och material att skapa saker av.

Världen i Days Gone innehåller en mängd olika djur och odöda mutanter vilka skiljer sig i svårighetsgrad och belöning. Vissa av dessa är barn, något som fick vissa att gå i taket. Att alla zombies dessutom är vita har spelare också påpekat men mer om politiken senare.

Deacon i färd med att ta en barnzombie av daga. Bild: Youtbe.com

Det finns även stora horder av zombies som driver runt i världen, kring 40 st, där den största består av hela 500 zombies. Här gäller det att använda sig av terrängen, uppfinningsrikedom och sin arsenal av vapen, minor och andra explosiva hjälpmedel.

Det andra som jag har spelat är cowboyspelet Red Dead Redemption 2. Det är en prequel till föregångaren och utspelas år 1889. Här tar man rollen som Arthur Morgan, en medlem i van Der Lindes rövarband. Spelet utvecklades av Rockstar games vilka även ligger bakom Grant theft Auto-spelen, vilket kan ge läsarna en hint om vad det är för slags spel.

Bild: Youtube.com

Äventyret börjar med att Morgan flyr undan lagen tillsammans med en brokig skara småskurkar och laglösa in i en snöstorm där de snart stöter på sina värsta rivaler, o’Driscollfamiljen och innan man vet ordet av rånar man tåg och skjuter rivaler på bästa vilda västern manér.

I det här spelet har spelaren även ett hederssystem där valen man gör i spelet påverkar utvecklingen och hur omgivningen behandlar dig. Rånar man och skjuter ihjäl folk blir man efterlyst och måste hålla sig undan och spelar man laglydigt blir man behandlad med respekt och får andra fördelar.

Morgan i action. Bild: Youtube.com

Red Dead Redemption 2 kan även spelas online där man kan skapa olika lag eller spela själv. Man kan här spela andra äventyr än i huvudspelet eller bara rida omkring men man får akta sig för andra onlinespelare kan också göra vad de vill, till exempel skjuta ihjäl allt som rör sig, dig inräknat.

Spelmässigt ligger spelen ganska nära varandra, de är tredjepersonskjutare och stridsmekaniken är väldigt lika. De har liknande kontroller och tiden kan saktas in så det blir en slags slow motion vilket underlättar stressiga situationer där man ska ta itu med många fiender samtidigt. I Days Gone heter denna tidsbromsning Fokus och i Red Dead Redemption 2, Dead Eye. I båda spelen kan man leta efterlysta personer för pengar, det finns olika djur man kan jaga och världarna är fulla av växter som kan vara användbara.

Man kan skapa en mängd olika saker i båda spelen men Days Gone är mer inriktat på vapen och att man skjuter och spränger sig fram genom berättelsen. I Redemption däremot ges, bortsett från en hel del strider, en enorm valmöjlighet att både skapa och uppgradera nästan allt man kan tänka sig. Alltifrån kläderna och skägget, till pipan på Winchestern och stocken på hagelbössan kan formas efter spelarens önskemål.

Båda spelen har även stora möjligheter till att förbättra fortskaffningsmedlen. Motorcykeln i Days Gone kan modifieras väldigt mycket med allt som hör en motorcykel till ända ner till dekalerna på tanken och det som hör till hästarna i Redemption kan även de förfinas till det yttersta ända ner till knoppen på sadeln.

Nitrous, en turbo man kan köpa till motorcykeln i Days Gone. Bild: Youtube.com

Tyvärr sys det givetvis in politik även i TV-spel och dessa spel är inga undantag. I Playstations andra stora zombiespel, The Last of Us, påtvingades vi en del HBTQ-propaganda och i Days Gone fortsätter man i samma hjulspår. I ett av lägren finns ett rasblandat lesbiskt par och Deacon får snart en mängd huvuduppdrag att utföra för dessa. I ett annat mer militant läger styr en galen vit general och nästan alla de goda karaktärerna visar sig vara afroamerikaner.

Denna allt mer påtvingade politiska agenda finns också med i Red Dead Redemtion 2, även om den inte är lika påtaglig. Om man till exempel dödar Ku Klux Klan-medlemmar får man bättre heder och en del av huvuduppdragen är ren feministisk propaganda. En fördel här är att man ges möjligheten att göra lite vad man vill med till exempel feminister och andra inkvoterade karaktärer. Det blev en mindre storm på sociala medier när spelare började lägga ut klipp där de tog livet av just feminister på alltmer fantasifulla sätt som att mata dem till alligatorer, något som tydligen roar en hel del spelare.

Om man ställer spelen mot varandra är det svårt att säga vilket som är bättre. Kan man bortse från de mer påtagliga politiska inslagen i Days Gone får man ett enkelt och renodlat actionspel som kan ge många timmars underhållning. Kontrollerna är bra och enkla att lära sig och närstridsmekaniken känns genomarbetad. Även om vapenarsenalen är mindre flexibel än i Redemption finns det ändå så pass många olika vapen att testa spelet igenom att man aldrig hinner tröttna. Handlingen är enkel med en liten skräckkänsla och det handlar egentligen i stora drag bara om att döda zombies och rädda sin käresta.

Får de varandra i slutet? Testa Days Gone så får ni se. Bild: Youtube.com

Redemptions stridsmekanik är i stort samma som Days Gone, men här ges man lite mer valmöjligheter med hur man vill ha kameran. Det finns fem olika lägen varav en är ett slags bioläge där kameran glider över som i en westerfilm, tre olika storlekslägen och ett första personsläge som ger spelet ytterligare en dimension framförallt i de krutdoftande striderna.

Redemption har mer handling och världen är betydligt större än i Days Gone. Man har mer valmöjligheter och om man väljer att bara rida omkring belönas man med fler äventyr och variation än Days Gone där det kan räknas på en hand vilka olika situationer man kan ramla in i. Grafiken är av hög kvalitet i båda spelen och även om bägge är väldigt vackra i sina miljöer är Redemption nog lite mer tilltalade för ögat.

Red Dead Redemtion 2 är full av vackra miljöer och vilda västern romantik. Bild: Youtube.com

Det är svårt att rekommendera ett av spelen men om jag ändå ska göra ett försök så slår jag nog ett slag för Red Dead Redemtion 2. Variationen är större och vilda västern erbjuder mer äventyr än zombie-apokalypsen. Huvudstoryn känns genomtänkt och man har väldigt många olika möjligheter att forma sin egna unika berättelse.

Vi kan förenkla det till att Red Dead Redemption handlar om dina handlingar och att målet är att gå från laglös till hederlig och överleva till sin ålderdom, men varför inte spela det som helt laglös bara för att se vad som händer?

Bild: Youtube.com

Men spelet har inte bara en genomtänkt huvudhandling. Jag märkte snabbt att det var väldigt underhållande bara att rida runt i vilda västern och se vad man kunde ramla över. Till exempel kan man fiska och jaga över 200 olika djur och för den räddhågsna finns det 43 olika växter man kan plocka. Ska man pricka av alla dessa kan nog det visa sig vara väldigt klurigt.

Det finns även många människor som har små sidouppdrag och äventyr de behöver hjälp med, närmare 30 st. Allt från Paleontologer och skattsökare till revolvermän och krigsveteraner. Sen kan man även spela poker, black jack och annat så även om man väljer den öppna delen finns det väldigt mycket roligt att göra.

Sammanfattningsvis är Red Dead Redemption 2 ett spel med stora omspelningsmöjligheter och variation. Spelet passar såväl för onlinespelaren som ensamvargen som vill spela huvudhandlingen men det är även ett utmärkt spel för den som bara vill spela fritt och avslappnat. Vilda västern i TV-spelsformat passar med andra ord bra för de flesta och man fastnar snabbt i rollen som Artur Morgan.


  • Publicerad:
    2020-01-15 09:00