UTRIKES. Iran uppger att cyberattacker från främmande makt orsakade branden i anläggningen för kärnteknik i Natanz.

På torsdagen utbröt en brand i en anläggning som utvecklar kärnteknik och anrikar uran för kärnenergi i Natanz, Iran.

Anläggningen som huvudsakligen ligger under markytan utsattes för en cyberattack som störde anläggningens styrsystem. Detta orsakade branden, säger statstjänstemän till Reuters. Två av de tre källorna säger att terrorstaten Israel kan ligga bakom sabotaget.

Samma dag som branden utbröt frågade journalister israels premiärminister Benjamin Netanyahu om Israel låg bakom attacken.

— Naturligtvis kan vi inte tala om den saken, svarade Netanyahu.

Nyhetsbyrån Reuters fick heller inga svar från vare sig det israeliska regeringskansliet eller den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Israel brukar varken förneka eller bekräfta krigshandlingar.

Första gången Natan-anläggningen attackerades med cybervirus var år 2010. Vid den attacken användes det israelisk-amerikanska dataviruset Stuxnet.

På söndagen sade Israels försvarsminister Benny Gantz att Israel inte ”nödvändigtvis” ligger bakom varje mystisk incident i Iran.

— Inte varje incident som uppstår i Iran har nödvändigtvis något med oss att göra, sade Gantz, som passade på att uttala sig nedsättande om Irans förmåga att sköta så pass komplicerade anläggningar.

— Alla sådana system är komplexa, de har mycket höga säkerhetskrav och jag är inte säker på att de alltid vet hur man sköter dem, sade Gantz i israelisk radio.

USA bröt kärnavtalet – Israel kräver att Iran följer det
Den judiska kärnvapenstaten Israel är det enda land i Mellanöstern som har kärnvapen och har lovat att se till att Iran aldrig kommer att kunna skaffa sig några sådana vapen.

Det internationella atomenergiorganet (IAEA) anser att Iran har haft ett program för att utveckla kärnvapen men att detta lades ned år 2003.

Iran begränsade sin kärnenergiverksamhet i utbyte mot lättnader av USA:s införda sanktioner mot landet och som ytterligare fem regeringar ställde sig bakom. Sedan USA bröt avtalet med Iran 2018 följer heller inte Iran det brutna avtalet lika rigoröst som tidigare.

IAEA har hela tiden bevakat verksamheten hos den nu brandhärjade anläggningen. Iran förnekar konsekvent att man försöker utveckla kärnvapen; all kärnkraft syftar till elenergiproduktion.

Enligt IAEA fanns vid brandtillfället inte något radioaktivt kärnmaterial i anläggningen. En talesman för Irans atomenergiorganisation, Behrouz Kamalvandi, säger också att ingen människa skadades i den ”mystiska” branden.

Branden i Natanz i torsdags innebär att utvecklingen av avancerade centrifuger som används för att anrika uran kommer att försenas på grund av de omfattande skador som uppstått.

I februari lät Irans regering meddela att man lyckades avstyra en annan omfattande cyberattack från USA.


  • Publicerad:
    2020-07-06 11:55