INRIKES. Björn af Kleen, journalist på Dagens Nyheter, har nu dömts till böter för brott mot skyddslagen.

Dagens Nyheter-journalisten Björn af Kleen, känd för att bland annat ha hetsat mot Nordiska motståndsrörelsen i sina artiklar, dömdes under måndagen till böter för brott mot skyddslagen.

Det var den 21 oktober 2014 i samband med den så kallade ubåtsjakten som af Kleen tillsammans med andra ur DN:s team med båt trängde in i det militära skyddsobjektet Berga örlogshamn vid Hårsfjärden i Haninge kommun. Björn af Kleen åtalades senare, tillsammans med befälhavaren på den båt som tidningen hyrt för ändamålet, för brott mot skyddslagen.

En kvinnlig DN-fotograf som fotograferade från båten med teleobjektiv mot försvarsanläggningen Berga slipper dock straff då det misstänkta brottet har preskriberats.

Enligt domen trängde Björn av Kleen och befälhavaren sig in i området trots att de måste ha sett de tydligt markerade förbudsbojarna. I domen står det:

Därmed har även Björn af Kleen varit medveten om att båten passerat förbudszonen och insett att båten befann sig inom vattenområde som var förbjudet att beträda för obehöriga.

Källa:
Målnr: B 13034-16
DN:s Björn af Kleen döms för intrång
DN-journalister åtalas för brott vid ubåtsjakten


  • Publicerad:
    2017-03-21 12:55