MEDIA. Daily Mail har skrivit en artikel med fokus på Nordiska motståndsrörelsen där man bland annat intervjuat Emil Hagberg och Haakon Forwald. Tyvärr är artikeln oärligt skriven och innehåller många rena felaktigheter.

daily mail

Skärmdump. Till höger en bild på journalisten Nick Fagge som skrivit artikeln.

Daily Mail publicerade i onsdags en längre artikel som till stor del kretsar kring Nordiska motståndsrörelsen. Artikeln bygger bland annat på en intervju med Haakon Forwald och Emil Hagberg som journalisten Nick Fagge genomförde i början av veckan.

—  Det kommande året kommer att bli intressant. Vi kommer att sätta upp egna patruller i städer där det är möjligt, säger Hagberg i intervjun.

Bortsett från att Hagberg fick komma till tals är dock artikeln i övrigt ett riktigt lågvattenmärke från Daily Mail, bland annat kallas Hagberg konsekvent för ”neo-nazi thug”. Vissa av svaren i intervjun som tillskrivs Hagberg kommer också egentligen från Forwald.

Redan rubriken sätter den låga nivån på artikeln: ”Neo-Nazis thugs warn of a ’year of violence’ following attacks on child migrants at train station in Sweden”, skriver tidningen helt utan att lyfta fram att det är ökad invandrarbrottslighet mot kvinnor och andra utsatta personer som Motståndsrörelsens representanter varnade för.

— De slår människor som inte håller med dem, får juden Jonathan Leman från Expo också påstå om Motståndsrörelsen helt utan ifrågasättande från Daily Mail.

Daily Mail försöker också sammankoppla Motståndsrörelsen med Sverigedemokraterna genom att jämföra de svar de fick från Hagberg med svaren från en SD-representant. Angående SD påstår tidningen också att partiet grundades av Vitt Ariskt Motstånd (VAM), vilket är helt felaktigt. I en bildtext står det också att det är VAM som demonstrerar trots att det är en bild på Motståndsrörelsen på Folkets marsch, en scen som utspelar sig över ett årtionde efter att VAM lades ner och visar hur dålig research Daily Mail har gjort.

På något sätt lyckas tidningen i artikeln också trycka in bild och text om Anton Lundin-Pettersson, drottning Silvias far som var medlem i NSDAP samt IKEA-grundare Ingvar Kamprad som i sin ungdom var aktiv i Nysvenska Rörelsen.

Av de okända personer tidningen intervjuar på stan är samtliga sex namngivna personer kvinnor, varav bara en är lite kritisk till invandringen – de övriga fem uttalar sig dock mer eller mindre okritiskt positivt om mångkulturen. Angående denna köns- och åsiktsmässiga obalans kan också nämnas att Fagge tvärtemot denna representation till Hagberg och Forwald påstod att de intervjuat sex unga och vackra kvinnor som samtliga försvarade fredagens händelser och menade att det som hände var en konsekvens av massinvandringen och problemen den medför.

Ett annat fall av bedrägligt beteende från Daily Mails sida är att de utan tillstånd smygfotade Motståndsrörelsens grundare, Klas Lund, när två journalister besökte hans bostad.

Nordfront har varit i kontakt med Haakon Forwald och ställt några frågor om Daily Mails intervju med honom och Hagberg:

Att Motståndsrörelsen ställer upp på intervjuer i etablerad media är lite ovanligt, vad var det som gjorde att ni ställde upp på den här intervjun?

Flera faktorer. Jag pratade med journalisten Nick Fagge på telefon och han gav ett professionellt intryck. Han berättade att de arbetade med en artikel om massinvandringen, medias och polisens mörkläggningar av invandringsrelaterad kriminalitet samt huliganerna som i fredags gick ihop för att bilda en sorts medborgargarde och slå tillbaka mot de kriminella invandrare som härjar i centrala Stockholm. Med andra ord verkade det vara en system- och invandringskritisk artikel som de arbetade med.

Det i kombination med att Daily Mail den senaste tiden publicerat flera liknande reportage, alltså artiklar kritiska till Sverige och svensk invandringspolitik, gav honom viss trovärdighet. Viktigast av allt var dock Daily Mails storlek och läsarantal. Det är en av världens största nättidningar med flera miljoner läsare från hela världen. Vi ansåg att även om vi skulle bli negativt porträtterade, så skulle artikeln åtminstone sprida Nordiska motståndsrörelsens namn och budskap till ett stort antal nya människor, och de som är mottagliga för vårt budskap skulle ändå se igenom eventuella lögner om oss.

Hur gick själva intervjun till? Finns det något intressant att berätta om den?

Själva intervjun var som vilken annan intervju som helst. Journalisten från Daily Mail hade med sig en svensk medhjälpare och fotograf och båda gjorde ett trevligt och professionellt intryck. Intressant var att de under hela intervjun fortsatte att ge intrycket att reportaget skulle vara invandrings- och systemkritiskt. Fagge sa bland annat att han hade genomfört en intervju med en polisman i Göteborg, och att denne hade sagt att situationen med de kriminella invandrarna där var ”utom kontroll”. Han sa även att han var chockad över hur både polisväsende och media i Tyskland och Sverige mörklade flyktingrelaterad brottslighet. Han var alltså en god skådespelare.

Vad fick du för intryck av Nick Fagge under intervjun?

Han uppförde sig korrekt och artigt och framstod som en journalist som visste vad han gjorde. Det var dock något med honom som fick mig att känna att något inte var helt som det ska vara. Men att han skulle visa sig vara en lögnare och bedragare förväntade jag mig dock inte.

Blev du chockad över hur vinklad artikeln var när den publicerades?

Både ja och nej. Jag har själv ingen erfarenhet av utländsk media av denna storlek, så jag visste väl inte helt vad jag skulle förvänta mig. Att organisationen skulle bli negativt framställt såg jag som en självklarhet, så det var ingen chock. Att artikeln blev så grovt negativt vinklat, på gränsen till det absurda, var dock något som jag inte förväntat mig. Det som överraskade mig mest var dock att journalisten hade ljugit om bakgrunden till hela sitt reportage, både över telefon och under intervjun.

Har du något mer att tillägga om intervjun?

Ja, jag kan väl tillägga att det ser ut som att vår analys inför intervjun var korrekt och att det var rätt av oss att ställa upp på intervjun. Jag har själv kontaktats av ett antal utländska personer som vill ge oss sitt stöd och berätta att de sympatiserar med oss. Tar man en närmare titt på kommentarsfältet till artikeln så kan man ju milt sagt siga att Daily Mail underskattar intelligensen på sina läsare. 99 procent av alla kommentarer är positiva och många rena hyllningar.

”You may not agree with them now and you call them thugs but in a year or two when things get even worse you all will be calling them saviours for standing up for their country.”

Motståndsrörelsen 1, Daily Mail 0


  • Publicerad:
    2016-02-05 00:05