ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Nu vill regeringen genomföra ytterligare inskränkning av svenska folkets frihet. Man uppger att det är för att få bukt med den brutala kriminalitet som uppstått i spåren av den ohämmade massinvandringen, men inskränkningarna kommer förstås att i hög grad omfatta vanliga laglydiga människor.

Polis och regering vill inskränka svenska folkets frihet ännu mer. Genrebild. Foto: Kate Sheets (CC BY 2.0)

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill ”efter de nya dödsskjutningarna” få till en lagändring så att polisen ska kunna genomföra hemliga avlyssningar av krypterade telefoner. Han vill även förbjuda möjligheten att använda en mobil anonymt, genom att ta bort oregistrerade kontantkort.

— Oregistrerade kontantkort används av kriminella. Därför utreder vi att förbjuda oregistrerade kontantkort, berättar Damberg.

Oregistrerade kontantkort används förstås även av icke kriminella, men Damberg anser ändå att ett förbud krävs.

— När polisen och Säpo säger att detta eskalerat till ett problem, då kanske vi vanliga människor får stryka lite på vår bekvämlighet, hävdar Damberg.

Enligt ministern behöver man även ta bort ännu mer av den digitala integriteten så att säkerhetspolisen även ska kunna ”komma åt grov kriminalitet”.

— Hemlig dataavläsning är nästa steg. Vi måste ge säkerhetspolisen nya möjligheter att gå in där, säger Damberg.

Polisen har i en skrivelse till justitiedepartementet i november förra året uttryckt önskemål att kunna använda godtycklig övervakning som att kunna genomföra husrannsakan utan skälig misstanke om brott samt ett införande av ”förbuds- och visitationszoner”. I dessa zoner ska man kunna förbjuda ”vissa personer” att vistas och även kunna utföra kroppsvisitation utan skälig misstanke om brott.

Godtycklig övervakning är ett av kännetecknen på en polisstat.

— Att polisen ska få de verktyg som behövs för att komma åt den grova brottsligheten är inte ifrågasatt, säger Damberg.

Från och med den 1 oktober tvingas mobilföretag att lagra sina uppgifter så att polisen ska kunna ta del av människors privata telekommunikation. Detta räcker dock inte, enligt Damberg, då ”kriminella” har börjat använda krypterad kommunikation som krypterade mobiler och datorer.

Damberg använder mordet på en kvinna med ett barn i famnen, som skedde i måndags, för att rättfärdiga att svenska folkets integritet och digitala frihet måste inskränkas:

— När man skjuter en kvinna med hennes barn i famnen så passerar man alla gränser. Inte bara legala gränser utan även moraliska gränser.

Källor:
Ministerns krav: Förbjud oregistrerade kontantkort
Ny lag ska göra det svårare att använda mobiler anonymt


  • Publicerad:
    2019-08-28 14:40