INRIKES. Ishockeymålvakten Sofia Reideborn, kritiserade under sitt sommarprat relationer inom ishockeylag, som hon inte anser är förenligt med professionalitet. Nu anklagas hon av lagkamraten Jacquie Pierri för att vara homofob och kvinnofientlig. 

T.v. Sofia Reideborn. T.h. Jacquie Pierri. Foto: Twitter/Instagram

Det var under sitt sommarprat på Svenska Damhockeyligans hemsida som ishockeymålvakten Sofia Reideborn föreslog att man borde införa hårdare regler mot relationer inom hockeylagen. Hon beskriver att hockeyn påverkas starkt av känslo- och relationsbaserade konflikter:

Exempelvis kan det till och med vara på det viset att kedjor eller femmor kan behöva ändras på grund av en relationsbaserad konflikt. Vilket innebär att det förändras utifrån en privatsak. Och det blir väl summan av det hela, att spelare tar med privatlivet till rinken och tillåter det att påverka den sportsliga prestationen.

Fortsättningsvis uppmärksammar Reideborn att den här typen av konflikter är vanligt förekommande inom damhockeyn och undrar varför ingen ifrågasätter det hela.

Vill man ha pengar, förutsättningar eller respekt så kan inte ett lag i högsta ligan besitta 5 stycken par. 10 personer som ingår i en relation med varandra. Halva laget.

Det är sådant här som under mina år i SDHL fascinerat mig allra mest. Att det inte ifrågasätts. Just för att det är så vanligt förekommande. Det är normalt i denna värld. Varför reagerar ingen? Den tanken har slagit mig alldeles för många gånger. Jag är dock fullt medveten om att förbjuda relationer skulle innebära att SDE som lag hade fått upphöra. Så jag inser att det inte går att förändra över en natt.

Reideborns förslag har kritiserats starkt av hennes lagkamrat, amerikanskan Jacquie Pierri, som anklagar Reideborn för att vara homofob och kvinnofientlig.

”Idén om att införa kontrakt som förbjuder relationer är både skadlig och homofobisk, oavsett om det är hennes avsikt eller inte. Relationer uppstår på alla arbetsplatser och många långa och lyckliga äktenskap har skapats av par som träffas på arbetsplatsen. Att påstå att alla relationer mellan spelare skapar överdrivet mycket dramatik är en lögn”, hävdar Pierri.

”Att argumentera för att vi ska förbjuda relationer mellan spelare för att de är obekväma för en heterosexuell persons ögon är bakåtsträvande och förtjänar inte någon publicitet”, skriver Pierri avslutningsvis på Twitter.

— Jag tycker inte att det är homofobiskt att säga något sådant. Jag tycker det helt enkelt inte är professionellt med relationer inom laget, säger Reideborn till SportExpressen.

Reideborn har tidigare fått kritik när hon kallat löneskillnader mellan herr- och damhockeyspelare, för ”fullt rimligt”.


  • Publicerad:
    2020-07-10 13:00