POLITIKER. Efter en tid då den svenske myndighetschefen slagit ifrån sig kritik från hela världen mot hans ”nödvändiga” resa utomlands med homofester mitt under rådande coronarestriktioner – avgår han nu.

T.v. MSB-chefen Dan Eliasson. T.h. Bögarna Fredrik Söderholm och Erik Galli. Foto: Pressbild/Instagram.

Idag har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSM) samt dess generaldirektör Dan Eliasson tillkännagivit att direktören nu avgår från sin post.

Förre rikspolischefen Eliasson har varit i blåsväder sedan han i december-januari trotsade de coronarestriktioner, som bland andra hans egen myndighet MSB betonat vikten av att svenska folket följer.

Han gav sig den nittonde december iväg på en nöjesresa till Gran Canaria, där han under några veckor bland annat roade sig med bögfester.

Under resan och efter en hemkomst då han smög ut från flygplatsen genom en bakdörr, har Eliasson med stor självsäkerhet och arrogans förklarat att detta rörde sig om en livsnödvändig resa och att hans agerande därför inte kan ifrågasättas.

Avsked för samma beteende på andra ställen
Det faktum att ministrars huvuden på andra ställen i världen har rykt på grund av ett beteende liknande Eliassons sammantaget med det faktum att den svenska MSB-chefens agerande kritiserats världen runt, tycks dock ha skapat ett tryck på svenska regeringen.

Tidigare i veckan kallade inrikesminister Mikael Damberg till ett möte med Dan Eliasson, där allvarlig kritik mot MSB-chefens agerande kring sin resa ska ha framförts.

Och idag sparkas alltså Eliasson. I ett pressmeddelande kommenterar han själv:

— Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag.

— Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften.

I ett annat pressmeddelande menar MSB att det var Eliasson själv som tog initiativet till dagens möte mellan honom själv och myndigheten.

— Eliasson har diskuterat möjligheten att fortsätta sitt arbete som generaldirektör. Han ser det som svårt givet de reaktioner som finns och därtill försvårar dessa reaktioner även för MSB att genomföra sitt viktiga uppdrag. Inrikesminister Mikael Damberg uttryckte i samtalet att han har förståelse för detta och att han delar bedömningen. Därför har Dan Eliasson i dag bett om förflyttning från sitt jobb som myndighetschef och generaldirektör för MSB.

MSB uppger att Eliasson meddelade ledningsgruppen på myndigheten sitt beslut vid 15-tiden på onsdagen.

–Det är bara att konstatera att det här har gjort att vi inte kunnat prata om vårt uppdrag. Det är bedömningen som Dan Eliasson gör, som Mikael Damberg gör och som även jag delar. Det har försvårat ett viktigt arbete, säger Morgan Olofsson, kommunikationschef på MSB.

Landar alltid mjukt och sparkas alltid uppåt
Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för MSB i mars 2018. Han har tidigare under sin karriär sparkats från posterna rikspolischef, generaldirektör för Försäkringskassan samt generaldirektör för Migrationsverket.

Vid avgången behåller den nu avgående generaldirektören hela sin lön och alla sina förmåner – och han förväntas sin vana trogen inom kort hamna på en ännu högre post än den som han nu avträder.

En del skribenter ser en förklaring till Eliassons ”mjuklandningar uppåt” vid avsked i vissa ”hållhakar” som denne skulle ha på viktiga personer inom socialdemokratin.

SVT har sökt både MSB och Eliasson för vidare kommentarer. På MSB uppger man endast att Eliasson från och med nu inte har för avsikt att kommentera beslutet vidare.


  • Publicerad:
    2021-01-06 19:01