DANMARK. Flera av de danska riksdagspartierna har nu enats om att höja kraven för att få bli dansk medborgare. Bland annat är det språkkraven och kravet på självförsörjning som man skärpt.

Regeringspartiet Venstre har kommit överens med de danska socialdemokraterna och de borgerliga partierna att man ska höja kraven för att få bli dansk medborgare.

— De som får medborgarskap är de som är lämpliga, kan man säga. Det är de som behärskar det danska språket, är självförsörjande och håller sig borta från kriminalitet, säger integrationsminister Inger Støjberg under en intervju.

Det krävs nu att man behärskar det danska språket på samma nivå som en niondeklassare, det tidigare kravet var att man skulle kunna danska på nivå med en sjundeklassare. Har en invandrare varit självförsörjande åtta och ett halvt år av de senaste nio åren i landet får man dock förmildrande och då gäller det tidigare kravet.

Även kravet på att kunna dansk historia, politik och vardagsliv har höjts och man måste nu svara rätt på 32 av 40 frågor, det tidigare kravet var att ha rätt på 22 av 30 frågor.

Johanne Schmidt-Nielsen, partiledare för rödgröna oppositionspartiet Enhedslisten, är dock kritisk till att kraven på medborgarskap har höjts. Hon menar att testet enbart är till för att förnedra folk.

— Det är helt obegripligt att det så kallade ”Danskhetstestet” ska bli ännu svårare. Flera historiska frågor om Struensee, Grundtvig och Kalmarunionen. Mitt intryck är att det här provet är till för att förnedra folk, säger hon.

Medborgarskapet ett privilegium
För att få bli dansk medborgare så måste man även ha varit självförsörjande i minst fyra och ett halvt år de senaste fem åren, det tidigare kravet var två och ett halvt år. Skulle man som icke medborgare begå ett brott så finns det en karensperiod på tre till tjugo år beroende på hur grovt brottet är. I och med det nya förslaget höjs nu gränsen med femtio procent.

Källa:
Danmark höjer kraven för medborgarskap


  • Publicerad:
    2015-10-05 20:20