NORDEN. I Danmark tittar man just nu på ett förslag där man vill bekämpa propaganda som sprids på Internet. Förslaget innebär bland annat att man ger säkerhetspolisen befogenheten att radera material och blockera domäner.

internet_krigare

Enligt ett nytt förslag från den danska regeringen vill man ge landets säkerhetspolis befogenhet att kunna gå in på servrar och radera material samt blockera domäner där man menar att det sprids propaganda.

— Säkerhetspolisen ska tillsammans med internetleverantörerna identifiera och snabbt kunna ta bort våldsbejakande extremistiskt material, uppger utrikesminister Sören Pind.

Säkerhetspolisens agerande kommer, ifall förslaget går igenom, att vara underordnat domstolen och det kommer att krävas ett domstolsbeslut för att åtgärderna ska kunna sättas in. Förslaget får dock kritik från flera håll, en del menar att åtgärderna är för lätta att komma runt och andra menar att förslaget inskränker yttrandefriheten.

Förslaget uppges ha fått majoriteten av Folketinget bakom sig, men det kan dröja innan det blir verklighet då det krävs lagändringar för att kunna implementera hela förslaget. Ett annat annorlunda förslag som även avhandlas är så kallade förnuftsröster, personer som är anställda för att sprida motargument på sociala medier. Sören Pind menar att en ”demokratisk dialog” kan påverka människors inställning.

Även Sverige arbetar för att motverka vad man menar är våldsbejakande extremistiskt material, något som kommer att få långtgående konsekvenser för yttrandefriheten då man drar många olika åsiktsyttringar över samma kam. Bland annat menar Sveriges radios medarbetare Fernando Arias att islamistisk propaganda från Islamska staten är att likställa med Nordiska motståndsrörelsens propagandaspridning.

”Oavsett om det handlar om det ljuva livet i Kalifatet, eller om en så kallad kamprapport från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, så är det någon på andra sidan som inspireras av det, medan andra inte är mottagliga alls”, skriver han.

Källor:

Så ska Sverige bekämpa extremism på nätet
Danskt förslag mot propaganda på nätet


  • Publicerad:
    2016-10-11 20:10