DANMARK. En dansk man som filmade sig själv bränna Koranen är den första personen sedan 1971 som åtalas för hädelse.

Den 42 år gamle mannen filmade sig själv medan han brände en kopia av islams heliga bok på sin bakgård i december 2015. Han la därefter ut filmen i den anti-islamske Facebook-gruppen ”Ja till frihet – nej till islam” med orden ”Tänk på era grannar, det stinker när det brinner”.

Åklagaren Jan Reckendorff meddelade sitt beslut om att väcka åtal mot mannen i ett pressmeddelande som gick ut under onsdagseftermiddagen.

— Det är åklagarmyndighetens uppfattning att brännandet av heliga böcker som bibeln och koranen i vissa fall kan vara en överträdelse av blasfemiparagrafen, sa Reckendorff.

Detta är den fjärde gången i historien som någon blivit åtalad efter Danmarks blasfemiparagraf. Fyra människor dömdes för affisher som ska ha hånat den judiska tron år 1938, två personer fick böter för att ha utfört ett falskt dop under en maskeradbal i Köpenhamn 1942 och två programledare för Danmarks Radio frikändes 1971 för att ha spelat en sång med titeln ”Den där Gud”.

Den danska åklagarmyndigheten valde att inte väcka åtal efter blasfemiparagrafen 2006 när Jyllands-Posten publicerade tolv karikatyrbilder av profeten Mohammed.

Källa:
Dansk mann siktet for Koran-brenning


  • Publicerad:
    2017-02-26 20:25