VETENSKAP. På onsdagen presenterades en dansk studie som visar att munskydd inte ger något nämnvärt skydd mot coronaviruset.

En dansk studie visar att munskydd inte skyddar mot coronaviruset i någon större utsträckning, skriver SVT Nyheter. Studien som presenterades på onsdagen omfattade över 6 000 personer.

— Kunskapen för att förspråka ett allmänt användande av munskydd är väldigt svagt, och det är det fortfarande efter den här studien, säger Kjell Torén, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset och forskare i samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet, till SVT.

Det är Rigshospitalet i Köpenhamn som undersökt om personer med kirurgiska munskydd var mer skyddade mot viruset än de som saknar munskydd. Resultatet av studien visar att det inte var någon större skillnad.

”Inget stöd till att rekommendera en hel befolkning att använda munskydd”

— Jag tycker att studien stärker en försiktigt avvaktande hållning om allmänna rekommendationer. Den här studien ger inget stöd till att rekommendera en hel befolkning att använda munskydd, säger Torén till SVT.

I undersökningen delades en grupp på 6 024 personer upp i två delar. Ena halvan bar kirurgiska munskydd och den andra halvan inte. Alla blev uppmanade att följa de råd gällande smittskydd som utfärdats av danska myndigheter.

Antalet som fullföljde studien var 4 862 personer. När en månad gått hade 1,8 procent av gruppen som bar munskydd och 2,1 procent av kontrollgruppen smittats.

— Den visar inte på någon signifikant effekt men en viss effekt av att ha munskydd. Den ger inget starkt stöd varken för att ha eller inte ha munskydd, säger Torén till SVT.

— De viktigaste åtgärderna för att hindra smittan är fortfarande att tvätta händerna och hålla avstånd, tillägger han.


  • Publicerad:
    2020-11-19 21:35