NORDEN. Det danska nationalistiska partiet Danskarnas parti läggs nu ner. Beslutet beror på att partistyrelsen inte ville driva partiet vidare när ledaren Daniel Carlsen avgick för att fokusera på annat än politik.

Partiledaren för det nationalistiska partiet Danskarnas parti, Daniel Carlsen, meddelade under lördagen att han lämnar politiken för att istället lägga mer tid på sig själv och sin familj. I ett mail till den danska nyhetsbyrån Ritzau kommenterar Carlsen händelsen på följande sätt:

Efter mer än nio år som offentlig person, varav sex år som ledare med stort organisatoriskt ansvar inom Danskarnas parti, har jag valt att avsluta min politiska aktivitet. Framöver vill jag fokusera på mitt familje- och privatliv.

Daniel Carlsen kommer även att avgå som styrelseledamot i det europeiska partiet Alliance for Peace and Freedom. Samtidigt har partistyrelsen i Danskarnas parti fattat beslutet att lägga ned partiet. I övrigt har varken Carlsen eller övriga i partistyrelsen några kommentarer om nedläggningen.

Danskarnas parti grundades år 2011 och hade goda kontakter med Svenskarnas parti innan nedläggningen år 2015. Partiet har även deltagit i Alliance for Peace and Freedom med en rad andra nationalistiska partier i Europa, bland andra tyska NPD och grekiska Gyllene gryning. De har även ställt upp i danska lokal- och regionalval, dock utan att vinna några nämnvärda framgångar.

Partiet kampanjade också för att samla in de namnunderskrifter som behövs för att kunna ställa upp i valet till Folketinget, Danmarks motsvarighet till Sveriges riksdag. Namninsamlingen ska dock enligt uppgifter ha varit långt ifrån att nå upp till det nödvändiga målet på 20 000 underskrifter.

Källa:
Danskernes Parti nedlægges


  • Publicerad:
    2017-06-27 09:13