DANMARK. Ett danskt barnprogram bjuder in olika människor som klär av sig nakna inför barnen och sedan uppmanas barnen att ställa frågor till dem medan de står där nakna.

Dansk public service har gjort ett TV-sänt barnprogram – Ultra smider tøjet (på svenska: Ultra kastar kläderna) – där olika vuxna människor bjuds in och klär av sig helt nakna inför studiepubliken som består av elvaåringar till trettonåringar. Barnen i studiopubliken uppmanas sedan att ställa frågor till de nakna okända människorna om diverse kroppsrelaterade saker. Kanalen där programmet sänds hade under programmet start målgruppen sju till tolv men har under 2020 justerats, nu är målgruppen nio till fjorton.

Föga förvånande i dagens samhälle vann programmet bästa barnprogram efter att den första säsongen sändes 2019. Poängen är enligt en artikel på Dansk Radio att programmet skall motverka idealet av den perfekta kroppen som så ofta lyfts fram på sociala medier idag. Frågan man bör ställa sig är: Varför behöver de vuxna vara helt nakna för att motbevisa ett kroppsideal som ofta inte framförs naket?

Skärmbild: Facebook.

En annan fråga är vilken typ av människor som känner ett behov av att stå nakna inför främmande barn såhär? Avsnitten där bilden är tagen går studiopubliken i klass 5A. På judiska Youtube tvingas de censurera men på hemsidan så är programmet ocensurerat.

På hemsidan ser man att det riktas även så lågt ned som sjuåringar.

Skärmbild. Symbolen 7 ÅR finns under rubriken.

Den danska politikern Peter Skaarup ifrågasätter på judiska Facebook varför barn inte får vara barn och ifrågasätter varför sjuåringar skall se på sådana här program. En stor del av den danska befolkningen har ifrågasatt varför man skall betala TV-licens. Likt Sverige kommer TV-licensen att avskaffas och finansieringen av Dansk Radio kommer liksom den görs i Sverige finansieras via skatten. Därför kommer sådana här program fortsättningsvis få finansiering alldeles oavsett vad folket tycker.

Judiskt inflytande på dansk naken-tv
År 2013 gjorde den judiske jazzmusikern och tv-nöjesprofilen i Danmark, Thomas Blachman, ett liknande program – kort efter det att han hade skilt sig från sin yngre danska hustru Viola Heyn-Johnsen. Tv-showen riktade sig dock förmodligen enbart till en vuxen publik. Programmet var namngivet efter honom själv: Blachman.

Detta program som då var omtalat – även i utländsk press och medier – gick ut på att Thomas Blachman bjöd in andra äldre män till sin tv-soffa, där de satt – själva påklädda – och recenserade nakna kvinnors kroppar som de granskade och samtalade om, utifrån sitt eget förhållande till sina begär till kvinnor och kvinnans ”makt över deras sexualitet”.

I varje episod av den sex avsnitt långa tv-serien fick en kvinna klä av sig naken i studion, möta de granskande recensenterna och tv-publiken, och på plats ta emot männens kritik och uppskattningar. Kvinnorna själva skulle hålla tyst och inte göra mer än att le åt kommentarerna eller skjuta fram bysten eller slänga med håret.

Kvinnorna fick kommentarer som ”Hur mår din fitta?” och ”Vilka levande bröstvårtor!”

T h programledaren Thomas Blachman, t v hans gäst modedesignern och mediepersonen Henrik Vibskov, i public service-programmet Blachman (2013).

Kameran svepte ofta över kvinnokropparna i närbild, i synnerhet över de yngre kvinnorna som filmades med de mer mjuka kamerarörelserna.

Blachmans egen programförklaring var enkel:

Hela idén med showen är att låta män tala om kroppar nakna kvinnor medan kvinnan står rakt framför dem. Den kvinnliga kroppen törstar efter ord. En mans ord.

Thomas Blachman kunde inte se några problem med programmet, och har också sagt att han ville ”revidera kvinnors syn på mäns syn på kvinnor”, något som inte verkar ha lyckats.

Kanalproducentent Sofia Fromberg på danska DR2 såg inte heller att det fanns några problem med showen:

Vi har ett program som avslöjar vad män tycker om den kvinnliga kroppen. Helt ärligt, vad är det för fel med det?

Juden Blachman reagerade med upprördhet över kritiken mot hans ”nyskapande” tv-program för public service:

Otacksamhet är det enda som verkligen kan nöta ner de få genier som bor i detta land. Kom ihåg att jag ger dig något som du aldrig har sett förut. Bit inte handen som föder dig.

Istället för att resa till Vitryssland som hans släkt kom från 1911, flyttade Thomas Blachman enligt Daily Mail under kontroverserna kring hans tv-show ifrån de ”otacksamma danskarna” till det mer välkomnande New York.

Särskilt nyskapande var Blachman inte heller. I New York startade den judiske radio- och tv-personligheten Howard Allan Stern på 90-talet en skandalomsusad tv-show. I programmen lockades bland annat kvinnor att klä av sig nakna och bete sig allt från ”tramsigt till chockerande”.

Dansk public service verkar i och med utnämnandet av barnprogrammet Ultra smider tøjet som bästa barnprogram under 2019 antingen ha glömt det raseri Blachmans tv-show orsakade bland tv-tittare och kolumnister i press för några år sedan – eller så vill de eventuellt driva den degenererande agendan vidare.


  • Publicerad:
    2020-09-23 14:00