Det danska folketingspartiet Enhedslisten anser att lagen om incest är förlegad och ”grotesk”.

Enhedslisten, som sitter i Danmarks riksdag och i Sverige delar politik med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill se över möjligheterna ta bort lagen om incest. Lagen, som bland annat instiftades på grund av risken för defekter hos barnen, förbjuder samlag mellan sådana som är mycket nära biologisk släkt (syskon, föräldrar-barn). Detta vill nu Enhedslisten ändra på då de anser att lagen är ”grotesk”.

”Det är inte statens uppgift att bland sig i vem som ska ha barn med vem”, säger trotskisten Pernille Skipper, som är rättstalesman i Enhedslisten, till Politiken. ”Jag menar att det är en grotesk och gammaldags syn på sex och familjeformer”.

Lagen är ”grotesk”, anser Pernille Skipper.

Skipper hänvisar till att det i det moderna samhället inte är förbjudet för de med ärftliga handikapp att ha barn och det därför inte finns någon anledning att förbjuda incest, även fast risken för defekter hos barnen är stora. Skipper säger att ”ingen skulle drömma om att med lag förhindra rökare och kvinnor med Downs syndrom att få barn”.

Skipper får medhåll av den danske professorn i juridik Vagn Greve som tidigare talat om att sex med syskon ska vara lagligt. När han nu har politiskt stöd från Enhedslisten vill han ta det hela ett steg längre: ”Enligt min mening bör vi avkriminalisera sex mellan far och dotter, så länge de är både vuxna och relationen är frivillig”.

Det danska så kallade Straffelovrådet håller på att slutföra en rapport som handlar om bland annat lagen om incest. I regeringen har Socialdemokraterna avvisat en hävning av förbud av incest medan Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre och Venstre nu inväntar rådets rapport.

I Sverige finns det också politiska röster som vill avkriminalisera incest. Den socialdemokratiska riksdagskvinnan Monica Green har tidigare sagt att det borde vara tillåtet för helsyskon att ha sex med varandra. I Sverige är det tillåtet för halvsyskon att ha sex med varandra.


  • Publicerad:
    2012-11-08 19:36