SVERIGEBILDEN. Kanadensiska Globe and Mail skriver i en krönika med titeln ”Varför är svenskarna så missnöjda” om Sveriges svåra situation.

Den kanadensiska journalisten Margarete Wente berättar i en krönika skriven efter det svenska valet om Sveriges instabila situation. Hon berättar att brinnande bilar numera är en vanlig syn, och att ett maskerat gäng i augusti löpte amok i Göteborg. En maskerad man skyller i en videofilmad intervju på den svenska polisen, politikerna och samhället. ”Om de behandlar oss som djur beter vi oss som djur”, sade den våldsbenägne mannen, noterar Wente.

Wente rapporterar om att antalet mordbränder har ökat stadigt i Sverige. Förra året brändes 1 457 bilar ned, och hon påpekar att de utförs i invandrarområden. Gäng- och vapenvåld är ständigt förekommande i samma sorts invandrarområden. Våldtäkterna ökar dramatiskt och blåljusfordon som ambulanser attackeras.

Oskyldiga invånare sprängs av kringliggande handgranater, överblivna från något glömt krig. Dessa är skälen till att invandringsproblematiken var en så viktig fråga för väljarna i årets val, och skälet till att Sverigedemokraterna (SD) gick framåt trots att många svenskar tar avstånd från dem på grund av deras nynazistiska rötter, skriver hon. Wente understryker även att SD har störst stöd på landsbygden och i arbetarklassen.

Tidigare tabun i Sverige är nu brutna

— Ingen vill samarbeta med Sverigedemokraterna, säger statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet som är expert på SD.

Det behöver dock inte spela någon roll eftersom SD ändå redan har ändrat samhällsdebatten i Sverige, skriver Wente:

För tio år sedan var svenskarna stolta över sin status som det mest humanitära, flyktingvänliga landet i världen. Den åsiktsmässigt välstädade samhällskulturen och mainstreammedia undvek också alla former av kritik mot invandringspolitiken eller de problem som den medför, i ren rädsla för att bli kallad rasist. Senare, precis som i andra europeiska länder, när folket började protestera mot invandringen, var eliterna oförberedda på dem.

Wente skriver att vattendelaren var år 2015 när Sverige tog in ett rekordstort antal invandrare, fler än något annat europeiskt land per capita.

— 2015 innebar vändpunkten för debatten i Sverige. Efter det sades saker som tidigare hade varit tabu, säger Sannerstedt.

Invandringsproblemen var (och är) stora, och de skapades delvis av regeringen. De flesta invandrare placeras i getton i subventionerade bostäder i förorterna. Restriktiva arbetslagar innebär att nykomlingarna inte kan få tag i arbete. Ovanpå det har invandrarna ofta dåliga skolresultat och integrationen har gått mycket långsamt, skriver Wente.

— Dessa frågor diskuteras [nu] flitigt. Men ingen har några svar, säger professor Sannerstedt.

Wente skriver också att den splittrade parlamentariska situationen efter svenska valet visar att folket har förlorat förtroendet för de gamla etablerade partierna som tidigare har varit så stadigt.

Ingen vann valet

— Ingen vann, säger Sannerstedt. Trots en stark ekonomi tror hela 73 procent av invånarna att landet är på fel väg.

Ett skäl till missnöjet kan vara den nya och växande klyftan mellan vanliga svenskar och invandrare. Detta är en besvärande fråga i ett samhälle som skryter med att vara egalitärt, skriver Wente som också refererar Sveriges nationalekonom TinoSanandaji.

”Sveriges experiment med storskalig invandring från tredje världen till ett välfärdsland har varit unikt till sitt omfång men har på många sätt misslyckats”, skriver Sanandaji. ”Sveriges problem koncentreras alltmer i de delar av befolkningen som har invandrarbakgrund.”

— Inget land bryr sig mer om sitt rykte, säger Sanandaji i en intervju och fortsätter:

— Vi vill gärna tro att vi är bäst i världen. Vi gillar inte tanken på att vi inte längre betraktas som världens utopi. Det sårar verkligen vår självbild.

Socialdemokraternas tidigare partiledare Göran Persson, är ihågkommen för att i en riksdagsdebatt 1995 ha sagt:

— Jag kommer, liksom den regering jag tillhör, att i alla sammanhang med kraft brännmärka dem som utomlands talar illa om Sverige.

Om den socialdemokratiska regeringen fortfarande har den ambitionen har de ett tungt arbete att utföra, inte bara mot svenskar utan även mot journalister utomlands som liksom Margarete Wente beskriver tillståndet i landet.

Källa:
Why are the Swedes so disgruntled?


  • Publicerad:
    2018-09-17 18:45