Därför tänker Washington sända klusterbomber till Ukraina
GLOBALT • Klusterammunition är förbjudet i över 100 länder och har kritiserats av människorättsorganisationer i hela världen. Men nu har Pentagon förklarat att man inte har något annat val än att sända den kontroversiella ammunitionen till Ukraina.
Nyligen kom beskedet att Washington avser att sända klusterammunition till Ukraina. Ammunitionen kan exempelvis användas av artilleri och exploderar innan nedslag för att sprida många mindre sprängladdningar över ett område.
Enligt uppgift ska den specifika klusterammunitionen som USA tänker sända till kriget kunna täcka ett område på 30 000 kvadratmeter, ungefär lika stort som fyra fotbollsplaner, med bara en bomb.
Över hundra länder har skrivit på en konvention om att inte använda den kontroversiella ammunitionen, då den innehåller många blindgångare som kan ligga kvar på marken i decennier och utgöra stor fara för både civila och djur. Flera länder har också kritiserat Washingtons beslut att sända klusterbomber, inklusive några av USA:s allierade.
Varken USA, Ryssland eller Ukraina har skrivit på konventionen om att inte använda ammunitionen och under Ukrainakriget har båda sidor använt klusterbomber, även om Ryssland förnekar det. Efter beskedet om att Ukraina kommer att få en stor arsenal med klusterbomber har Ryssland dock meddelat att man kommer att börja använda liknande ammunition.
Ett bevis på Washingtons maktlöshet?
Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova sa under en pressträff på lördagen att beslutet att sända klusterbomber visa hur ”maktlösa” västmakterna är när det gäller att vända kriget till sin fördel. Enligt Zacharova kommer ammunitionen att visa sig lika oförmögen att vända krigslyckan som alla andra ”undervapen” som väst har sänt till Ukraina.
Under fredagen höll dessutom Colin Kahl, USA:s försvarsdepartements statssekreterare för policyfrågor, en pressträff där han försvarade det kritiserade beslutet att sända klusterbomber till fronten. Kahl medgav att detta innebär stora risker för civila, men hävdade samtidigt att det finns långt värre saker som hotar.
— Jag är lika oroad över de humanitära omständigheterna som alla andra, men det värsta för civila i Ukraina är om Ryssland vinner kriget, sa Kahl på pressträffen.
Har för tillfället ingen annan artilleriammunition att skicka
Vidare hävdade Kahl att Washington måste sända denna ammunition, dels eftersom Ukraina motoffensiv ”går lite långsammare än vissa hade hoppats” och dels för att man redan har tömt sina lager av annan artilleriammunition. Att sända klusterbomber ska ses som en ”brygga” tills man har möjlighet att producera ny 155 millimeters artilleriammunition.
— Sanningen är att vi måste bygga upp en brygga tills vår kapacitet [att producera ammunition] är tillräcklig för att kunna hålla kvar Ukraina i artilleristriden på en månad till månad-basis, förklarade Kahl.
Ukrainas akuta brist på ammunition har varit ett stort problem för det avindustrialiserade väst, som inte har kunnat matcha Rysslands produktionskapacitet. I en intervju med Washington Post i slutet av juni hävdade den ukrainska arméns överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj att Ukraina behöver använda minst lika mycket ammunition som fienden för att lyckas med sin motoffensiv. Men just nu använder Ryssland tio gånger så mycket ammunition som Ukraina kan avvara med tanke på resursbristen, enligt överbefälhavaren.