KORRUPTION. Storbritanniens tidigare statsminister David Cameron ska ha fått stora summor för ett föredrag han höll om Brexit i New York.

cameronthumpsup

Den tidigare brittiske premiärministern David Cameron, som drabbades av en förödmjukande förlust då Storbritannien röstade för att lämna EU tidigare i år, ser nu ut att samla in miljoner efter det politiska fiaskot.

Enligt Daily Mail fick Cameron 120 000 pund, vilket motsvarar cirka 1,3 miljoner kronor, för ett föredrag han höll förra veckan som handlade om konsekvenserna av det historiska Brexit-valet för en publik som bestod av finansmän från Wall Street.

Enligt uppgifter ska han ha fått summan betald till det privata fastighetsbolaget Blackstone i New York. En talesman för bolaget har nekat till att kommentera uppgifterna och det är heller inte känt vad Cameron ska ha sagt i sitt föredrag.

Camerons lön för föredragen motsvarar nästan den lön som han fick när han var premiärminister. Med tanke på att föredraget pågick runt 60 minuter innebär det att hans lön hamnade på runt 2 000 pund i minuten, vilket är cirka 30 000 kronor. Om Cameron fortsätter att arbeta som föredragshållare kan det vara början på en mycket lukrativ karriär.

Det är däremot inte första gången som en brittisk premiärminister har tjänat förmögenheter efter att de förlorat ett val. Den tidigare premiärministern Tony Blair ska ha tjänat hela 27 miljoner pund efter att han lämnade politiken.

Att tidigare politiker blir erbjudna enorma summor pengar för relativt korta föredrag är inget nytt. Hillary Clinton och hennes make Bill Clinton har genom deras stiftelse The Clinton Foundation också mottagit miljoner kronor för föredrag. Stiftelsen utreds nu för korruption av FBI i samband med anklagelser om att privata aktörer och andra nationer ska ha köpt till sig politiskt inflytande i USA medan Hillary Clinton var utrikesminister.

Källor:
David Cameron mottok 1,3 millioner for én tale om Brexit
Ex-PM Cameron ‘paid £120,000’ for 1hr speech on Brexit


  • Publicerad:
    2016-11-16 10:20