STORBRITANNIEN. Premiärministern David Cameron vill förbjuda krypterad kommunikation genom exempelvis WhatsApp, detta efter terrorattacken i Frankrike.

Cameron2

Storbritanniens premiärminister David Cameron vill stifta hårdare lagar för att förhindra landets invånare att kommunicera utan att staten kan ta del av informationen. Förslaget till den hårdare lagstiftningen som kommer att göra det redan hårt övervakade landet ännu mer övervakat kommer att läggas om Cameron vinner nästa val.

Den nya lagen kan med stor sannolikhet tvinga populära tjänster som WhatsApp, iMessage och FaceTime att ändras så att staten kan komma åt trafiken som i dagsläget är krypterad. Lagändringen skulle även kunna gälla applikationen Snapchat, där bild och ljud försvinner efter att användaren sett meddelandet en gång.

I ett tal gjorde han associationer mellan krypterade tjänster och telefonsamtal, det senare något som staten med en husrannsakningsorder har full insyn i.

— Vill vi i vårt land tillåta kommunikationsmedel för kommunikation mellan människor […] som vi inte kan läsa?, menar Cameron.

Källa:
WhatsApp and iMessage could be banned under new surveillance plans


  • Publicerad:
    2015-01-15 20:20