UKRAINAKONFLIKTEN Medan motståndet mot Sveriges vapenleverans till Ukraina är nästan obefintligt bland politiker i regering och riksdag, dominerar det enligt en undersökning bland svenska folket.

Efter att en överväldigande riksdagsmajoritet tagit ställning för ett svenskt vapenstöd till Ukraina, tillkännagav regeringen vid en pressträff den 27/2 sitt beslut om leverans av 135 000 fältransoner mat, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd, 5 000 pansarskott samt 500 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd.

Det enda riksdagsparti som röstade emot förslaget var Vänsterpartiet.
Enigheten i frågan bland politiker i riksdag och regering återspeglades dock inte av samma endräkt hos svenska folket.

Sifos opinionsundersökning för tidningen Expressen från i februari visar nämligen att bara 39 procent av svenskarna var för en svensk vapenleverans till Ukraina. Bland männen var 53 procent positiva till förslaget, medan endast 24 procent av kvinnorna stödde det.


Fler okej med ”krigsmaterial minus vapen”

Dock var stödet enligt undersökningen bland svenskarna för leverans av krigsrelaterad utrustning förutom vapen något större – 51 procent.
Samtidigt önskade endast 13 procent ett svenskt bidrag med stridande förband.

Överbefälhavare Micael Bydén bekräftade på söndagen i SVT att den utlovade utrustningen då nått sitt mål.

— Nu finns förutsättningarna för den ukrainska armén att använda de hjälmar, kroppsskydd och pansarskott som vi har skickat ner, konstaterade han.

Han varnade dock i sammanhanget för ”motreaktioner” från den ryska sidan:

— Västvärldens enighet att stödja Ukraina kommer att innebära motreaktioner från den ryska sidan, det är rätt uppenbart. Det finns skäl att vara väldigt vaksam över det som sker och inte utesluta någonting, sa överbefälhavaren.