Idag pågick rättegången i Falu tingsrätt där två unga eritreaner stod åtalade för våldtäkt. Nordfront var på plats.

Den 11 november ska Ibrahim och Sharif, enligt stämningsansökan, i samförstånd ha våldtagit en kvinna i en lägenhet i Ludvika. Rättegången i Falu tingsrätt, den 17 december, bevakades av utsända från Nordfront. Inga övriga journalister närvarade.

En av de åtalade hade sällskap med sig. Möjligen en av personalen på Notgårdshemmet?

En av de åtalade, ett ”ensamkommande flyktingbarn”, hade sällskap med sig. Möjligen en av personalen från Notgårdshemmet?

Efter en femton minuters sakframställan togs beslutet att rättegången skulle ske bakom lyckta dörrar, något som är vanligt förekommande vid sexualbrott. Kvinnan tillika målsäganden kunde skymtas av Nordfront innan rättegången. Hon hade sydamerikanskt utseende och begärde spansk tolk. Under sakframställan bekräftade Ibrahim och Saharif att de har haft samlag med kvinnan men hävdade att detta skett frivilligt.

En av Nordfronts utsända var Pär Sjögren som även är nästeschef för Svenska motståndsrörelsen i Dalarna:

Vad är ditt starkaste intryck från dagen?
Det måste ändå vara när advokaten Lars Morell skyddade sin klient Ibrahim genom att agera mänsklig sköld framför vår kamera. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare.

Ligger beteendet utanför advokatens roll?
Det blir som ett personligt ställningstagande. En fotograf påverkar inte domen eller advokatsituationen. Fotografer borde vara helt irrelevant för advokaten. Vem är advokaten att bestämma huruvida klienten ska täckas eller inte. Denna gång tog dessutom advokaten ett eget initiativ att skydda sin klient utan att han ens ombetts göra det.

Vad är ditt intryck av de åtalade eritreanerna?
Ibrahim, som advokaten skyddade, såg riktigt motbjudande och elak ut. Under sakframställan satt Ibrahim och Sharif och stirrade rakt fram medan tolkarna och advokaterna förde deras talan. Inte ett ord kom ur deras munnar. De såg helt oberörda ut. Man skulle kunna beskriva deras uppträdande som oskamset med avseende på deras kroppsspråk och ansiktsuttryck.

Vad har eritreanerna för bakgrund i övrigt?
Båda verkar vara så kallade ensamkommande flyktingbarn. Sharif har sin adress på Notgårdshemmet som är ett boende för ensamkommande i Ludvika. Ibrahim och Sharif såg båda unga ut. Därför är det också lite lustigt att dt.se valde att i just detta fall kalla de åtalade för ”män” i en tidigare notis. Man behöver väl inte bli för konspiratorisk för att gissa att medierna väljer begrepp som ”barn”, ”unga” eller ”män” beroende på hur det låter i sammanhanget. Att de åtalade var eritreanska medborgare, eller ännu mindre mörkhyade, framgick inte heller. Men det borde inte förvåna så många längre hur medierna medvetet dunklar.

Pär Sjögren mötte de våldtäktsåtalade "skäggbarnen" i tingsrätten.

Pär Sjögren mötte de våldtäktsåtalade i tingsrätten i Falun.

Vad kommer ni göra härnäst?
Först får vi vänta på domen för att kunna uttala oss säkrare och undvika att spekulera för mycket. Sedan kan vi milt sagt konstatera att Notgårdshemmet har en del problem på halsen. Vi kan inte låta dessa och andra händelser kopplade till boendet gå obemärkta förbi.

 


  • Publicerad:
    2012-12-17 21:42