ASYLINDUSTRIN. Här är personerna och företagen som varje dag tjänar hundratusentals kronor på den pågående massinvandringen genom att erbjuda bostäder åt Migrationsverket. Att husera invandrare har blivit en riktig kassako på den svenska befolkningens bekostnad.

120615_asylindustri

Under tisdagen presenterade Migrationsverket en ny prognos där man förväntade sig att 95 000 så kallade flyktingar kommer till Sverige nästa år. Man menar dock att det kan bli många fler.

— Ja, det kan till och med bli 105 000 personer, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

I kölvattnet av den massiva invandringen till landet har flertalet flyktingentreprenörer gjort det till en industri att erbjuda bostäder till Migrationsverket. Bland de som tjänar stora pengar på att hyra ut fastigheter finns Attendo, Amfa Finans och mångsysslaren Bert Karlsson.

Karlsson sticker ut ur mängden som den största flyktingentreprenören och uppges fakturera Migrationsverket 829 000 kronor, varje dag. Han expanderar varje vecka och letar hela tiden efter nya fastigheter som han sedan kan göra om till flyktingboende.

— Jag blir kontaktad flera gånger varje dag av mäklare som vill att jag hyr nya anläggningar, uppger han.

För närvarande uppges Karlsson ha kontrakt på att driva 29 flyktinganläggningar, varav 19 har öppnats hittills vilka huserar 2 764 flyktingar. Flyktingentreprenören hoppas dock på att kunna utöka sitt kontrakt till fler flyktingboenden.

— I nästa upphandling kommer jag att ansöka om ytterligare 15 anläggningar. Jag kan starta hur många som helst, säger han.

Investerar för att sänka sina omkostnader
Nyligen köpte Bert Karlsson upp en fiskfabrik där han ska laga mat till sina egna anläggningar och andra flyktingförläggningar för att på så vis sänka sina egna omkostnader.

— Jag har köpt en fiskfabrik i Lidköping. Här kan vi laga 20 000 mål mat per dag. Nu håller vi på med att utbilda personal här, uppger han.

I snitt fakturerar Karlsson Migrationsverket 300 kronor per person och dag, det inkluderar då måltiderna och boende. Under perioden januari till oktober har Migrationsverket betalat ut 379 miljoner kronor till de tio största aktörerna.

Asyljättarna äger 30 procent av marknaden
Enligt Migrationsverkets Fredrik Bengtsson äger de tio största aktörerna 30 procent av marknaden som hela tiden expanderar.

— Den kommer att uppgå till totalt 1,5 miljarder kronor för 2014, säger han.

Förutom Bert Karlsson, som genom bolaget Jokarjo AB står för 22 procent av faktureringen bland de tio största drakarna, återfinns vårdkoncernen Attendo med vd Henrik Borelius. Borelius var tidigare rådgivare i välfärdsföretagande åt den borgerliga regeringen.

Bert Karlsson står beredd
Karlsson beskriver sitt engagemang inom asylindustrin som ett väloljat maskineri som alltid kan erbjuda boenden åt Migrationsverket.

– Migrationsverket ringer mig på en söndag och vill ha boenden, jag står beredd och kan ordna detta på under ett dygn. Det finns ingen annan som kan göra det, säger han.

Vidare menar han att man skulle kunna sänka sina priser, men att Migrationsverket då måste förlänga kontrakten, annars blir risktagandet för stort.

— Ge oss längre kontraktstider så skulle jag kunna sänka priserna med 10-15 procent, avslutar han.


Granskning Sverige ringde för en tid sedan upp Bert Karlsson och ställde frågor, något som retade upp asylentreprenören.

Källa:
De tjänar mest på flyktingvågen


  • Publicerad:
    2014-11-06 12:00