SVERIGE. ”Decemberöverenskommelsen” anmäls idag till konstitutionsutskottet. Sverigedemokraterna vill få det prövat om Stefan Löfvén och överenskommelsen bryter mot grundlagen.

Foto: Nordfront/läsarbild.

Foto: Nordfront/läsarbild.

Sverigedemokraterna anmäler idag Stefan Löfvén till riksdagens konstitutionsutskott (KU). Partiet vill att KU ska granska om den så kallade decemberöverenskommelsen strider mot regeringsformen, uppger Sveriges Radio som varit i kontakt med SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

— Det finns ju ett ramverk som ska hantera den typ av situationer som vi hade i vintras, när en statsminister inte har förtroende för sin politik. Statsministern valde att kringgå hela grundlagen och regeringsformen och i stället hittat en alternativ lösning som ligger utanför konstitutionen. Det tycker vi är värt att pröva, säger Mattias Karlsson till Sveriges Radio.

Decemberöverenskommelsen är en maktkartell som samtliga riksdagspartier utom SD bildade i december 2014 för att genomföra mångkulturen till varje pris. Överenskommelsen, som gäller fram till 2022, innebär att samtliga partier är beredda att lägga ner sin politik och budget och stödja den statsministerkandidat som har flest röster för att hålla invandringskritiska krafter utanför politiken.

Överenskommelsen har fått massiv kritik för att i praktiken fungera som en enpartistat och flera experter inom juridiken har välkomnat en granskning av den för att se om den bryter mot grundlagarna. Detta är också anledningen till SD:s anmälan enligt Mattias Karlsson.

— Jag tycker att det här är en principiell fråga, som handlar om konstitutionens roll för rikets styre och också väljarnas rätt att få veta vilka grundprinciper som ligger till grund för maktutövningen i landet, säger Karlsson till SR.

Källa:
Löfven KU-anmäls av SD


  • Publicerad:
    2015-03-19 09:00