POLITIK. Facebook dyker på börsen och användare världen över är upprörda över att Facebook har varit ett verktyg i att utöva påtryckningar inför de amerikanska presidentvalen 2012 och 2016.

Det var inte Ryssland som utövade otillbörlig påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016, vilket Demokraterna, Hillary Clinton och judisk storbolagsmassmedia har hävdat — det var det judiska företaget Facebook som gjorde det möjligt.

The Observer avslöjade i lördags 17 mars att databrytningsföretaget Cambridge Analytica inför det amerikanska valet 2016 köpte data insamlad från 50 miljoner Facebookanvändare. Denna data användes för att påverka röstberättigade amerikaner i presidentvalet. Cambridge Analytica förnekar att ha känt till att dessa data var insamlande på ett olämpligt sätt, men det är få som tror dem.

Nu ”trendar” hashtaggen #DeleteFacebook samtidigt som Facebooks börsvärde för tillfället sjunker. Alltfler verkar ha förstått att eftersom Facebooktjänsten är gratis, är det användarna själva som utgör de produkter som företagen handlar med — och manipulerar. #DeleteFacebook är en kampanj som uppmanar användare att lämna Facebook och alla företag som är kopplade till dem, som Instagram och WhatsApp.

Det var Donald Trump som anlitade Cambridge Analytica för att utnyttja och påverka Facebookanvändarna på detta sätt. Före honom använde Barack Obama Facebook i samma syfte:

Carol Davidsen, före detta chef för medieanalyserna vid Obamas presidentvalskampanj 2012, har hällt bränsle på den nu uppflammade anti-Facebookkampanjen genom att i en serie Twitter-inlägg skriva om hur Facebook lät henne och hennes team göra samma sak redan då: ”Saker som de inte skulle ha låtit någon annan göra”, eftersom Facebook stod på samma sida i valkampanjen. Dessa saker inkluderade sådant som att ”suga ut hela sociala grafer” ur informationen, som användares kontaktnätverk på Facebook. Syftet var att kunna bearbeta potentiella röstberättigade genom deras kontakter.

”Facebook var förvånade över att vi kunde ta fram hela sociala strukturer, men de stoppade oss aldrig när de insåg att det var vad vi gjorde”, skriver Davidsen bland annat.

En aktiemarknads- och politisk analytiker med kontonamnet @Ian56789 anklagar Facebook för att vara en del av storasysters samhällsövervakningssystem, och refererar till George Orwells övervakningssamhälle i boken 1984. Han skriver att ”de säljer data till regeringar och företag, manipulerar vad vi ser och inte får se online och till och med manipulerar ens känsloläge”.

Nyhetskällorna har ännu inte levererat några uppgifter om hur avgörande företagens manipulation av Facebookanvändarna har varit för Obamas respektive Trumps vinnande valkampanjer.

Källor:
#DeleteFacebook trending as users fume over Cambridge Analytica data harvesting scandal
‘They were on our side’: Facebook ‘allowed’ Obama campaign to mine data


  • Publicerad:
    2018-03-20 17:30