USA. Den amerikanska delstaten Georgia ska räkna om alla sina valröster. Statssekreteraren säger att man vill vara säker på vem som vann presidentvalet. 

Rösträkning, genrebild. Foto: Australian Electoral Commission (CC BY SA).

Den amerikanska delstaten Georgia ska räkna om alla sina presidentvalsröster. Den sittande presidenten, Donald Trump krävde att rösterna skulle räknas om efter att hans motståndare, presidentkandidaten Joe Biden vunnit med en väldigt låg marginal i delstaten.

Georgias statssekreterare, Brad Raffensperger meddelade under en presskonferens att man ska genomföra en ”fullständig, manuell” omräkning av presidentvalsrösterna. Detta för att Bidens ledningsmarginal är så låg och för att man vill vara helt säker på vem som vunnit delstatens 16 elektorsröster, sade Raffensperger.

Även om Georgia skulle ändra sitt valresultat skulle det inte förändra hela valresultatet, men om flera stater ändrar sitt resultat efter nya rösträkningar kan det betyda att den sittande presidenten blir omvald.

En del andra delstater, exempelvis Pennsylvania har fått liknande resultat där det skiljer väldigt få röster mellan Trump och Biden. Det skulle kunna betyda att rösterna räknas om även där.


  • Publicerad:
    2020-11-12 17:00