KULTURREVOLUTIONEN. Fullmäktige i Black Brook, New York avslår en begäran om namnändring av ortsnamnet Swastika. Kommunordföranden förklarar att ortens grundare namngivit orten.

Swastika, New York. Foto: Swastika.org

Stadsfullmäktige i Black Brook, som har jurisdiktion över den lilla orten Swastika i Clinton County i delstaten New York, USA har nu enhälligt röstat nej till att ens överväga att ändra ortsnamnet Swastika till något mer ”politiskt korrekt”.

Beslutet tas mitt under en pågående amerikansk kulturrevolution, som inkluderar en uppgörelse med symboler och monument över ”vit överhöghet”.

Michael Alcamo bor i New York men uppger för radiostationen North Country Public Radio (NCPR) att han brukar besöka området Adionracks så mycket han kan för att cykla och få lite rekreation.

Han förklarar att han ofta cyklar igenom den nordliga provinsens små städer och orter och att han då många gånger lägger märke till den där typiska historiska kyrkogården med små amerikanska flaggor som utmärker krigsveteraners gravar.

När han i somras var på en sådan här cykeltur genom Clinton County upptäckte han något nytt.

— Plötsligt kom jag till en ort vid namn Swastika, vilket är [ett namn för] en symbol för det tyranni och hat som dessa soldater kämpade mot och dog för att besegra”, säger han till NCPR i ett försök att återge sin reaktion på namnet.

Alcamo vände sig sedan i augusti till Clinton County för att se om de kunde överväga att ”uppdatera” den lilla ortens namn. Han uppmanades då att via e-post kontakta staden Black Brook, som har jurisdiktion över Swastika.

I Black Brook beslutade stadsfullmäktige sig för att ta upp frågan. Och i måndags kväll skulle man rösta om huruvida man skulle överväga en namnändring eller ej.

— Swastika namngavs faktiskt av områdets grundare, de som en gång bosatte sig där, inledde kommunchefen Jon Douglass, som deltog i måndagens fullmäktigemöte, men inte själv röstade.

Han berättade vidare att orten grundades någon gång på 1800-talets första decennium och fick sitt namn från den geometriska figur som i tusentals år har använts som en gudssymbol i indiska religioner.

— Den har även nyttjats som en lyckobringande symbol, förklarade han.

Douglass påpekade även att det här inte är första gången som den lilla ortens namn har granskats och betonade att fullmäktige aldrig funnit någon anledning att ändra namnet.

— Jag menar swastikan har använts i ett flertal religioner. Har hinduerna och buddhisterna raderat den från sina religioner på grund av tyskarna?

Efter fem minuters diskussion röstade fullmäktige enhälligt nej till förslaget.

Alcamo, som lämnade in förslaget, är missnöjd med fullmäktiges beslut.

— Jag förväntade mig kanske att en kommission skulle utvärdera olika alternativ och överväga möjligheten att uppdatera namnet till något som är mindre kränkande och som inte symboliserar tyranni, säger han till NCPR.


  • Publicerad:
    2020-09-20 09:00